Rákkeltő anyag került a Salgó-patakba egy akkufeldolgozó üzemből

Rákkeltő anyag került a Salgó-patakba egy akkufeldolgozó üzemből

Fotó: Greenpeace

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.

 

Helyi lakosok jelezték a Greenpeace felé, hogy furcsa, vöröses-sárgás lé folyt a Salgó-patakba az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a március 15-i hosszú hétvége alatt. A Greenpeace szakértői a bejelentés alapján március 18-án kimentek a helyszínre, ahol mintákat vettek a patakba folyó szennyvízből. A szennyezésről és a mintavételről a zöldszervezet azonnal értesítette az illetékes hatóságokat. A mintákat ezután az Eurofins Magyarország laboratóriumába szállították. Az akkreditált vizsgálat kimagasló mértékben mutatott ki az emberi egészségre rendkívül veszélyes vinil-kloridot, diklóreténeket, illetve az arzénkoncentráció is magasabb volt, mint a felszíni vizekre megengedett határérték.

Mint az a Greenpeace Magyarország közleményében olvasható, a vinil-klorid bizonyítottan emberi rákkeltő, DNS-károsító, mutagén hatással rendelkező illékony szer, ami a PVC-gyártás alapanyaga. A szintén magas koncentrációban kimutatott cisz-Diklóretén mérgező anyag, de különösen a vízi környezetre veszélyes, ahol hosszú távú károkat tud okozni. 

Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője lapunknak arról beszélt, hogy egy helyi lakos jelezte nekik, hogy különös színű víz folyik a patakban. Ekkor haladéktalanul kimentek a helyszínre, és még az éjszaka során elvégezték a méréseket. A gyors reakció azért is fontos, mert a szennyezés rövid idő alatt továbbterjedhet, és a koncentráció csökkenésével már nehezebb kimutatni. Az erősen rákkeltő hatású vinil-klorid például kifejezetten illékony anyag, ami a szakértő szerint idővel a levegőbe távozik a vízből. A Salgó-patak Salgótarján belső területén folyik össze a Tarján-patakkal. Az illékony vinik-klorid így nagy valószínűséggel a patak mentén végigmérgezhette a környék levegőjét, és az érintett élővizeket.

Azt, hogy mekkora pusztítást végzett a szennyezés a patak élővilágában, egyelőre nem lehet tudni, de a szakértő szerint a kimutatott anyagok a halakra, rákokra és a növényzetre is veszélyesek lehetnek.

Mint a környezetvédelmi szervezet közleményében megjegyzi: már eddig is több szabálytalanságot tártak fel az Éltex Kft-vel kapcsolatban: részben ők szállítják el a hulladékot a komáromi akkumulátorgyárból. Ennek kapcsán a bíróság kimondta, hogy az Átlátszó jogosan állította, hogy az Éltex mocsai telephelyén szabálytalanul tárolt 83 tonna mérgező, nehézfémtartalmú hulladékot, ráadásul ezeknek a besorolási kódját is meghamisították. Korábban Salgótarjánban pedig 600 tonna akkumulátorhulladék megfelelő tűzvédelem nélküli tárolása miatt kapott büntetést a cég. Az Éltex telephelyeinek száma folyamatosan nőtt az utóbbi években, ahogy az általuk átvett akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó hulladékok is. A Greenpeace információi szerint a vállalat Gödön és Kistarcsán NMP-t tartalmazó akkumulátorhulladékot is feldolgoz.

– Egy hulladékraktárból, ahol csak tárolást és előkezelést végeznek, nem szabadna mérgező anyagoknak kifolyni, teljességgel elfogadhatatlan, hogy ilyen jelentős koncentrációban kerültek ki mérgek a környezetbe – fogalmaznak a közlemény szerzői. A Greenpeace március 18-án, rögtön a szennyezés észlelésekor értesítette a hatóságokat, és bejelentést tett a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal, a Katasztrófavédelem és az Országos Vízügyi Főigazgatóság felé. A környezetvédő szervezet most a mérési eredmények bejelentése mellett adatkérélemmel is fordult a hatóságokhoz, és értesítette a salgótarjáni önkormányzatot a szennyezésről. A Greenpeace a szennyezés azonnali, részletes kivizsgálását és szigorú szankcionálását követeli a hatóságoktól. Emellett azt, hogy amennyiben továbbra is fennáll a szennyezés, akkor a hatóságok kötelezzék a céget a teljes kármentesítésre.