Megszólalt a háziorvos, akit L. Simon bírált nevezetes, immár törölt bejegyzésében

Megszólalt a háziorvos, akit L. Simon bírált nevezetes, immár törölt bejegyzésében

A koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselõ Bakos Ilona háziorvos fogadja a betegek telefonhívását miskolci rendelõjében 2020. március 24-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Elképzelhető manapság, hogy egy háziorvosi rendelésre csak telefonon lehet bejelentkezni? S ha felhívja egy 72 éves szívbeteg asszony a háziorvosát, mert vérnyomásproblémákkal küzd, s napok óta komoly megfázással, vélhetően tüdőgyulladással fekszik egyedül a lakásában, hogy ebben az esetben azt mondja neki a háziorvosa: nehogy bemenjen a rendelőbe, mert még megfertőz valakit?” – tette fel a kérdést nagy vihart kiváltó – később törölt – Facebook-bejegyzésében L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója saját édesanyja ügyében. A volt kultúráért felelős államtitkár meg is említette név szerint Csáti Géza Attila gárdonyi háziorvost. 

A Népszava megkereste az L. Simon által megszólított háziorvost, aki csak annyit nyilatkozott a lapnak: „Arra esküdtem fel, hogy segítsek az embereknek, s valamennyien betartjuk az előírásokat.”

A lap által megkérdezett háziorvosok értelmezték a mondatot, és közölték: nincs igaza az egykori kulturális államtitkárnak, ugyanis még mindig él a koronavírus miatt 2020 év elején elrendelt előjegyzési és időpontkötelezettség.

Ezt afféle gumiszabályként alkalmazza a háziorvosok nagy része, mindenesetre még tartja magát az az eljárás, hogy a beteg telefonon bejelentkezik, és a panaszok alapján dönt az orvos, mikor és milyen formában látja el.

– Noha az első időkben a betegek nehezményezték az időpontkérést, mára már rugalmasan működik, s könnyebbé tette a munkát, hiszen az ember ütemezni tudja a pácienseit, ráadásul a betegeknek is jobb, ugyanis nem kell órákat ülniük a váróban a többi beteg között – jegyezte meg egy somogyi doktor.

„Ha valakinek sürgős problémája akad, be tudják illeszteni a napi ügymenetbe, akár úgy is, hogy rendelés után személyesen megy ki hozzá az orvos, de ilyenkor is kell az előzetes egyeztetés” – ezt a tiszabecsi Sértő-Radics István nyilatkozta a Népszavának, aki hozzátette, hogy senki sem szeretne a háziorvosnál megfertőződni. Mint elmondta, épp a minap is volt olyan koronavírusos betegük, aki légúti panaszokkal jelentkezett, és tesztelés után derült ki a fertőzöttsége.

Vagyis végső soron a háziorvosok úgy látják, nem kollégájuk mulasztott, hanem ilyen ma az ellátás.