Reagált az interjúhamisítás miatt elítélt F. Gábor: Kirakatper áldozata vagyok

Reagált az interjúhamisítás miatt elítélt F. Gábor: Kirakatper áldozata vagyok

Fejér Megyei Hírlap és Veszprémi Napló

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kirakatpernek tartja a bírósági eljárást F. Gábor, a Veszprémi Napló egykori munkatársa, akit 240 ezer forintos pénzbüntetésre ítélt ma az első fokon eljáró Veszprémi Járásbíróság. A bíróság szerint ő hamisította meg a 2016 karácsonyán megjelent Orbán Viktorral készült interjút, amely a Fejér Megyei Hírlapban jelent meg. F. Gábort információs adat megsértésének bűntette miatt ítélték el.

F. Gábor lapunknak küldött közleményében azt írta: ijesztő és szomorú egy ilyen kirakatperbe kerülni, majd 2,5 év után ezt az ítéletet hallgatni. „Határozott álláspontom, hogy kellett egy belső balek és csekély vigasz, hogy a korábban hangoztatott büntetési tételek helyett egy rendkívül enyhének számító pénzbüntetést kaptam” – fogalmazott utalva arra, hogy a vádemeléskor az ügyészség közölte, a terhére rótt bűncselekményért akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható. Azt írta, hogy megdöbbentette, hogy a bíró szóbeli indokolásban is szereplő külső beavatkozás nyomát azért nem találták a lefoglalt gépen, mert a vizsgálatot végző szakértő arra nem kapott utasítást, nem keresett rosszindulatú beavatkozásra utaló nyomokat.

Közölte: A bíróság által kirendelt másik informatikus-szakértő és a tanúk szerint is lehetetlen az interjúban végzett 13 módosítást észrevétlenül elvégezni négy perc alatt. Az eredeti interjú szövegének más programokkal való próbálgatásáról szintén nincsenek digitális nyomok a lefoglalt gépen. Az egykori informatikus kollégák által lefoglalt és szétszerelt laptopról eltűnt, majd a szakértő által visszaállított (a vádirat alapját képező) fájlok keletkezési dátuma a szóban forgó interjú esetében viszont 11 hónappal korábbi időbélyegzőt tartalmaz, mint maga a hamisítás napja.

Mint megírtuk, az ügyész súlyosításért, F. Gábor és jogi képviselője felmentésért fellebbezett. Azt írta, ezt azért tették, mert abban bíznak, hogy – idézzük – „a másodfokon eljáró bírók már minden, objektívnek számító tényt figyelembe vesznek”.