Reagált Gulyás Gergely a könnygázba fulladt diáktüntetésre

Reagált Gulyás Gergely a könnygázba fulladt diáktüntetésre

A Karmelita kolostor kordonjai mögött (Fotó: Magyar Hang/Koncz Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is profinak és kifogástalannak látja a rendőrség tüntetőkkel szembeni legutóbbi fellépését Gulyás Gergely. A miniszter erről a csütörtöki kormányinfón beszélt az Index kérdésére. Korábban már elmondta, hogy szerinte a rendőrség megfelelően reagált a tüntetők fellépésére. 

Gulyás szerint a tüntetések kapcsán a legfontosabb, hogy az elmúlt tizenhárom év profi rendőrségi gyakorlata biztosította: bárki bármilyen kormányellenes rendezvényen nyugodtan részt vehet. Ez, tette hozzá, ezután is így lesz. Egyetlen kérésük, hogy a demonstrálók ezt jogszerűen tegyék. Betörni építési területekre, védett intézményeket megtámadni nem jogszerű. Ezért is profi és kifogástalan volt a rendőri intézkedés a miniszter meglátása szerint. 

A politikus mindezt néhány napja elmondta a Mandinernek adott interjújában is: „Amikor a ma tüntetők szövetségesei voltak hatalmon, akkor a jogszerűen demonstrálóknak a szemét lőtték ki. Viszont garázdálkodni, rombolni, építkezési területre betörni tilos, közintézményeket megtámadni szintén. Ezek jogellenes cselekedetek, tehát a rendőrség arányosan, szakszerűen lépett fel.”

Múlt csütörtöki cikkünkben részletesen végigvettük, mi lehetett jogszerű a Karmelita előtti tüntetésen és mi nem, illetve hogy mennyire volt arányos a rendőrség fellépése. Hivatalos személy elleni erőszak miatt egyébként öt személyt vettek őrizetbe, végül viszont közülük csak egy személyt gyanúsított meg a bűncselekménnyel a rendőrség.