Recski sárömlés: a károsultak kertjéből vett iszapot vittek Lantos Csabának

Recski sárömlés: a károsultak kertjéből vett iszapot vittek Lantos Csabának

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A baloldal cselekvés helyett a recski károsultak ügyében is csak beszél – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szerdán az MTI-vel.

A tárca közleményében Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettesének szerdai sajtótájékoztatójára reagált. A politikus szerdai, az Energiaügyi Minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a nemrég sárlavinával elárasztott recski házakból és azok kertjéből hozott iszapmintát emlékeztetőül hozta Lantos Csaba energiaügyi miniszternek és Koncz Zsófiának, a tárca parlamenti államtitkárának. Közölte, arra kívánja emlékeztetni őket, hogy Magyarországon a környezetvédelmi szabályok nem védik meg sem az embereket, sem a környezetet. A mintegy egy hónappal ezelőtti recski katasztrófához ugyanis hozzájárulhatott, hogy a recski Hunyadi utcától alig 200 méterre, az ott lévő házak feletti hegyen nyílhatott meg egy kőbánya – mondta.

A tárca válaszában azt írta: jelenleg is folynak a hatósági vizsgálatok és zajlik a rendőrségi nyomozás a június eleji rendkívüli heves esőzés következtében Recsken bekövetkezett károk kapcsán. Miközben – tették hozzá – több mint húsz ingatlan lakhatatlanná vált, „a baloldal ismét csak beszélni tud, a kormány viszont cselekszik és több száz millió forinttal segíti a károsultak helyzetének azonnali rendezését”.

A minisztérium rögzítette: a kormány – annak ellenére, hogy a magántulajdonban keletkezett károkkal kapcsolatban nincs jogszabályban rögzített helytállási kötelezettsége – úgy döntött, hogy segítséget nyújt a megrongálódott házak helyzetének rendezéséhez. A kabinet erre a célra 500 millió forintot különített el, amelynek felhasználása alapos helyzetfelmérést követően, az ingatlanok állapotában fennálló különbségeket figyelembe véve történik meg – írták. Emellett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak és a Heves Vármegyei Kormányhivatalnak az MR Közösségi Lakásalap Közhasznú Nonprofit Kft. bevonásával össze kell állítania egy jelentést az ingatlanok hosszú távú használhatóságáról és a heves időjárás és a házak károsodása közötti esetleges összefüggésről – ismertette a kommüniké. A tárca felhívta a figyelmet arra is, hogy a bányanyitás Magyarországon a legszigorúbb törvényi előírásoknak megfelelően lehetséges, amelyet mindenkinek be kell tartania.

Címkék: Recsk, iszapömlés