Republikon: stagnál a Fidesz, visszaesett a DK, parlamentbe jutna a Kutyapárt

Republikon: stagnál a Fidesz, visszaesett a DK, parlamentbe jutna a Kutyapárt

Egy házaspár kilép a szavazófülkéből a nyíregyházi Tündérkert Keleti Óvoda Koszorú úti Telephelyén az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz jóformán stagnált, a DK visszaesett, az áprilisi hónap nagy nyertese pedig a Magyar Kétfarkú Kutya Párt volt – derül ki a Republikon Intézet friss pártpreferencia-kutatásából, amelyet a Telex közölt. Az április 21-28. között végzett kutatás szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága áprilisban változatlanul 34 százalékon állt a teljes népesség körében. A pártválasztók körében 48 százalék a támogatottság, egy százalékponttal magasabb, mint márciusban.

A Demokratikus Koalíció támogatottsága változott leginkább ebben a hónapban, méghozzá negatív irányba: a teljes népesség körében 2, a pártválasztóknál 3 százalékpontot esett a párt támogatása, jelenleg 12, illetve 17 százalék szavazna a pártra. A DK hónapok óta stagnált, de a 2022-es évi választások óta nem esett vissza.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt az áprilisi hónap nyertese, a teljes népesség körében 1, a pártválasztók körében 2 százalékponttal nőtt a párt támogatottsága, így 4 és 5 százalékon áll. Ez azt jelenti, hogy a párt most először eléri a parlamenti küszöböt. A Momentum támogatottsága a márciusi fellendülést követően kis mértékben visszaesett, 1-1 százalékpontot veszítettek mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében, jelenleg 5, illetve 7 százalék szavazna a pártra. Az MSZP továbbra is 3 százalékon áll a teljes népesség, 5 százalékon a pártválasztók között, az LMP változatlanul 3, illetve 4 százalékos támogatottsággal bír, a Párbeszéd szintén stagnál, 1 és 2 százalékon áll, a Jobbik hosszú idő után először minimális, 1-1 százalékpontos erősödéssel 3 és 4 százalékos támogatottságot tudhat magáénak.

A Republikon fontosnak tartotta leszögezni, hogy a felmérés többek között a pápa budapesti látogatása, a tanár-diák tüntetések eldurvulása, vagy Budaházy György szabadlábra helyezése előtt zajlott, így ezeknek az eseményeknek a közvéleményre gyakorolt hatását a számok nem tükrözhetik.