Rétvári Bence szerint a diákok szükséges esetben felhívhatnák még a szüleiket az iskolából

Rétvári Bence szerint a diákok szükséges esetben felhívhatnák még a szüleiket az iskolából

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (Forrás: Rétvári Bence/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rétvári Bence elismerte, amiről pénteken már lehetett olvasni: valóban tiltani fogják az iskolai mobiltelefon-használatot még a gimnáziumokban is. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint erről társadalmi egyeztetés folyt, a digitális konzultáción pedig a tanárok és igazgatók többsége szükségesnek tartotta az iskolai mobilhasználat szabályozását, mert a mobil eltereli a diákok figyelmét.

Rétvári bár szabályozásról beszél, de a nyilvánosságra került kormányrendelet egyértelműen fogalmaz: még az okosórákat is elvennék és elzárnák a tanulóktól, egészen a 12-13. évfolyamokig. (Tehát még a nagykorú tanulóktól is.) Az államtitkár Facebook-posztjában úgy fogalmazott, hogy szeptembertől azok a tárgyak nem vihetőek be az iskolába, amelyek akadályozzák a tanulást vagy veszélyeztetik a diákok testi épségét. A politikus ezzel tehát egy felsorolásba helyezte a késeket, dobócsillagokat és hasonló veszélyes eszközöket a mobiltelefonokkal és az energiaitalokkal. Az utóbbiak a tervek szerint hamarosan szintén nem lesznek értékesíthetőek 18 éven aluliaknak. Igaz, az eddig hallottak itt is ellentmondásosak, hiszen összetevő alapján szabályoznak, mint nem vásárolhatnak majd a fiatalok. Az energiaital-gyártók viszont korábban is változtattak már a recepten, amikor erre volt szükség. Továbbá ginseng található például egyes zöldteákban, L-karnitint találunk sportitalokban, a taurint viszont már korábban száműzték a magyarországi energiaital-piacró. 

Rétvári most úgy fogalmazott az MTI által is szemlézett bejegyzésben, hogy azt lesz tilos bevinni, ami a közbiztonságra veszélyes, illetve amit a Büntető törvénykönyv, illetve a szabálysértési jogszabály tilt. A politikus szerint nem tiltott tárgyak lesznek a mobiltelefonok és más okoseszközök, csupán használatukban korlátozottak. Ennek ellentmond, hogy ha elveszik és elzárják ezeket, akkor azt nehéz nem tiltásként értelmezni. A jogszabály betartásáról ráadásul az iskolának kell gondoskodniuk, így a pedagógus felelőssége lesz, hogy esetleg át is kutassa a diákokat.

Az államtitkár igyekezett a fókuszt a veszélyes eszközökre terelni, a bőnyi iskolai késeléssel magyarázva a változtatás szükségességét. Mindez viszont nem magyarázza még az okoseszközök elvételét. Azok tekintetében persze lehetett már sokszor hallani arról, hogy akadályozzák a diákokat a koncentrációban, elterelik a figyelmet – de a teljes elzárás és a mindent engedés között is lennének fokozatok. Például az, amikor a pedagógus elveszi óra végéig a telefont, ha azt látja, hogy valaki a pad alatt használja. Az új szabályok viszont az iskolai szünetekre is vonatkoznak majd, tehát érintik például azt, a gyerek kapcsolatot tud-e tartani a szülővel. Rétvári ezt követően úgy fogalmazott, hogy megmarad a diákok lehetősége a mobil használatára iskolaidő előtt vagy után – mintha valamiféle engedékenység lenne, hogy nem tiltják be ezt is. Hozzátette továbbá, hogy szükséges esetben a szülővel ezen is tarthatják a kapcsolatot. Viszont amennyiben el van zárva a telefon, akkor a pedagógushoz kellene minden esetben fordulnia a gyereknek, ha üzenni szeretne valamelyik szülőnek. Rétvári elmondta még, hogy ha a tananyag elsajátításához a mobil szükséges, akkor a diákok a tanár engedélyével bevihetik órára a mobiltelefont.

A politikus közlése szerint Franciaország, Hollandia, Olaszország, Szlovákia és Anglia is határozott lépéseket tett már a mobiltelefonok kiszorítására az iskolából.