Nincs elég bírósági alkalmazott

Nincs elég bírósági alkalmazott

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs elég jegyzőkönyvvezető a fővárosi bíróságokon, ezért a Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője szeptember 1-jétől priorizálási rendszert vezetett be a Büntető Kollégium Elsőfokú Csoportjában, a módszert pedig a kerületi bíróságoknak is ajánlotta. Ez a kollégiumvezető augusztus 21-én kelt, a 444-hez eljutott leveléből derült ki.

A kollégiumvezető levele elején tisztázza, hogy a rendelkezésre a munkaerőhiány miatt van szükség.„Mint közismert, az igazságügyi alkalmazottak »elvándorlása« nehéz helyzet elé állítja az igazgatási vezetőket és a bírákat a tárgyalások megszervezése, megtarthatósága körében.” Később hozzáteszi, hogy „adódhatnak olyan helyzetek a közeljövőben, amikor az igazgatási vezető nem minden tárgyalásra tud igazságügyi alkalmazottat biztosítani.”

A rendelkezés alapján a priorizálást arra a munkanapra kell elvégezni, amin a tárgyalások száma meghaladja az adott tisztviselői csoportban jegyzőkönyvvezetésre beosztható igazságügyi alkalmazottak számát. A priorizálásnál figyelmen kívül kell hagyni azokat az ügyeket, ahol a technikai feltételek adottak a kép- és/vagy hangfelvétel készítéséhez, és emellett a jegyzőkönyvvezető személyes jelenléte sem szükségszerű.

A priorizálást az adott tisztviselői csoportot képviselő bíró végzi, egyeztetve a csoportvezetővel és a szakági kollégiumvezető-helyettessel.

Ha egy jegyzőkönyvvezető részvételével tervezett ügy elmarad, annak az ügynek a tárgyalására kell átirányítani a felszabaduló jegyzőkönyvvezetőt, amelyik a legtöbb pontot érte el a priorizálási listán. A Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiumának egyik bírája a 444-nek megerősítette a levél hitelességét. Azt mondta, a rendelkezést már kihirdették, de még nem alkalmazták élesben. Csak akkor fogják, ha már végképp nem tudnak jegyzőkönyvvezetőt biztosítani a tárgyalásokra. Hozzátette: a Fővárosi Törvényszéken teljes munkaidőben, elsőfokú ügyeken dolgozó 23 büntetőbíróra 15 jegyző jut, vagyis 8 munkatárs hiányzik a rendszerből. Ez azért is problémás, mert ideális esetben egynél több embernek kellene segítenie a bírók munkáját. A helyzeten jelenleg bírósági titkárok bevetésével próbálnak segíteni.