Rosszul lett az iváncsai akkumulátorgyár több dolgozója

Rosszul lett az iváncsai akkumulátorgyár több dolgozója

Az SK On Hungary iváncsai akkumulátorgyára (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orrvérzésre, fejfájásra és hányingerre panaszkodtak a dolgozók az iváncsai akkumulátorgyárban még március közepén. Az RTL Híradónak megszólalók szerint elektrolitszivárgás történhetett, ezért éreztek szúrós szagot. A gyár azonban azt állítja, nem volt szivárgás, csak az egyik szivattyú karbantartásakor keletkezett a kellemetlen szag. Az ott dolgozók azt mesélték, hogy az első panaszokra a műszakvezetők csak kiküldték őket rövid időre, később azonban folytatták a munkát, és a gyártósoron többen is rosszul lettek. Az üzemorvos állításuk szerint azt állapította meg, hogy nagy valószínűséggel vegyszeres mérgezés lehet. Ekkor a dolgozók szerint leállt a termelés, és az ő műszakjukban már nem is indult újra.

Az akkumulátorgyárat üzemeltető cég az RTL-nek azt írta: karbantartási munkákat végeztek az egyik berendezés szivattyúján, és a kellemetlen szag emiatt keletkezett. Ezután a házon belüli tűzoltók irányításával a területen dolgozókat evakuálták, és a munkát ideiglenesen felfüggesztették. Vizsgálták a levegő minőségét is, amivel nem volt probléma. A cég szerint nem elektrolitszivárgás történt, és mind a kilenc beteg másnap már tudta folytatni a munkát.

Iváncsán csaknem 700 milliárd forintból épített akkumulátorgyárat a koreai SK, az üzem nemrég lett kész, már elindult a gyártás. A gyárban már tavaly nyáron is többen rosszul lettek vegyi anyag belégzése miatt, és a gyár vezetése azt is elfelejtette bejelenteni, hogy veszélyes anyagokkal fognak dolgozni, emiatt 14 millió forintos büntetést kaptak. A gyár ennek ellenére megkapta a környezethasználati engedélyét. Iváncsán még az építkezés során többen meghaltak.