RTL Klub: kapkodás van az átvezényléseknél

RTL Klub: kapkodás van az átvezényléseknél

Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozó koronavírussal fertőzött beteg szerepét eljátszó statisztát lát el a járványügyi bevetési egység gyakorlatán az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelõ Kútvölgyi tömbjében, Budapesten 2020. augusztus 27-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán) Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ésszerűtlennek látszó átvezénylésekre panaszkodott több egészségügyi dolgozó – orvos és ápoló – az RTL Klub Híradójának a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben. Egy a székesfehérvári kórházban dolgozó orvos arról számolt be a csatornának, hogy az egyik vasárnap arról értesítették őt és 56 társát, hogy hétfőtől a fővárosi Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kell munkára jelentkeznie. Ám a döntéshozók már aznap estére „meggondolták magukat”, és végül „körülbelül 18 nővér ment”. Bemutatták egy olyan orvos beszámolóját is, aki leírta, hogy néhány napon belül két intézménybe is kirendelték dolgozni.

Egy az időzett orovosokhoz hasonlóan névtelenséget kérő ápolónő pedig arról beszélt, hogy a járványhelyzet miatti vezénylést tudomásul veszi, de megrémíti őt, hogy a parlament által elfogadott új törvény szerint az átvezénylés bármikor alkalmazható lesz: akkor is, ha éppen nincs járvány. Az egészségügyi dolgozók is emberek, magánélettel. Sokan maguk is kisgyermekes szülők, vagy éppen unokáik vannak – magyarázta.

Az RTL Klub megszólaltatta Kunetz Zsombor orvost, egészségügyi szakértőt, aki azt mondta, hogy a világháló zárt orvos és szakápoló-csoportjaiban sok hasonló történetet olvasni. Sokan a szervezetlenségre, a fejetlenségre, illetve a hangnemre panaszkodnak. Ugyanakkor nem látott „iszonyatos háborgást” amiatt, mert okkal vezényelték át a szakembereket egyik intézményből a másikba. A jelenleg a vezénylésben tapasztalható helyzet azonban nem ez, hanem kapkodó intézkedéseket hoznak – magyarázta Kunetz Zsombor.

Az átvezénylésekkel kapcsolat a csatorna kereste a kormányt, de nem válaszoltak a kérdéseikre.