Ryanair: a különadó több mint ostobaság, hiszen az ágazat veszteséges

Ryanair: a különadó több mint ostobaság, hiszen az ágazat veszteséges

(Forrás: Ryanair.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vonja vissza a magyar kormány az extraprofitadót, az ugyanis visszavonhatatlan károkat okoz a turisztikai ágazatnak és a gazdaságnak – kérte a Ryanair az Airportal.hu cikke szerint. A légitársaság szerint a különadó több mint ostobaság, hiszen a járvány, a háború és az egekben lévő olajárak miatt az iparág jelenleg nem nyereséges. Az elmúlt két évben pedig a szektor súlyos veszteségeket halmozott fel.

A Ryanair kereskedelmi igazgatója úgy látja, az extraprofitadó rövid távon rontja Magyarország versenyképességét, illetve vonzerejét a turisták és légitársaságok számára. Jason McGuinness szerint rossz időzítéssel bevezetett, rosszul kitalált adónemről van szó, más európai országok pedig épp hogy csökkentik a repülőtéri költségeket a forgalom visszaterelése és a munkahelyek megőrzése érdekében. A Ryanair a kapacitásait ilyen piacokra kívánja áthelyezni. 

A Ryanair kedden jelentette be téli menetrendjét, a budapesti repülőtérről ötvenhárom útvonalon terveznek járatokat, ezek közt mindössze egy új lesz.

Az adót a légitársaságoknak utasonként kell fizetni, az Európai Unióba és az Európán belüli, megnevezett államokba utazók esetében 3900 Forintot, az ezen kívüli országokba utazók esetében pedig fejenként 9750 Forintot.