Schadl György a későbbi utódjának is egyetemi vizsgát intézett volna

Schadl György a későbbi utódjának is egyetemi vizsgát intézett volna

Schadl György végrehajtói irodája (Fotó: Lukács Csaba / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hónapokkal letartóztatása előtt, 2021. júniusában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik oktatója hívta fel Schadl Györgyöt. A Telex beszámolója szerint eleinte magánjellegű dolgokról beszélgettek, majd Schadl témát váltott és arról kezdett beszélni, hogy másnap vizsgája lesz egy „kedves ismerősének”, a Borsod Megyei Önkormányzat jegyzőjének, Lupkovics Beátának. Elmondása szerint ez a kedves ismerős „nagyon fél” ettől a vizsgától, így jelezte neki: az oktató nagyon jó barátja. A tanár pedig vette a lapot: a lehallgatási jegyzőkönyv szerint közölte, hogy „jó bizottság lesz. Figyelnek, és nem lesz gond”.

Lupkovics Beáta 2021 óta komoly karriert futott be. 2022 májusában önálló bírósági végrehajtó lett, majd egy évvel később, 2023 tavaszán ő lett az akkorra már másfél éve előzetes letartóztatásban ülő Schadl György utódja a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar élén. Az idézett telefonbeszélgetés pedig a portál szerint erősen arra utal, hogy Schadl közbenjárhatott egy oktatónál azért, hogy Lupkovics Beáta vizsgája jól sikerüljön. Mindez korántsem lenne meglepő, hiszen a Schadl-Völner-ügy nyomozati iratai szerint a végrehajtói kar korábbi elnöke szakmányban intézhette az egyetemi vizsgákat, például Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak, vagy Völner Pál rokonának.

Schadl a Telexnek nem volt hajlandó nyilatkozni, a portál megkeresésére csupán annyit reagált, korábbi üzenetét tekintsék irányadónak: ha nyilatkozatának „aktualitása lesz, keresni fog”. A lap megkereste a közszolgálati egyetem Schadllel beszélgető oktatóját is, aki azt írta, sosem segített neki, még Lupkovics szakdolgozatvédésének ügyében sem. Szerinte a lehallgatási jegyzőkönyvekből pont az derült ki, hogy „röviden, de tényszerűen magam zárkóztam el minden további felvetéstől. Ráadásul akkori szavaimat az is indokolta, hogy ismerve a hallgatók szadolgozatait, és a szakdolgozatokról már hetekkel korábban elkészült – szakdolgozatonként 2-2, személytől teljesen független – írásos szakvéleményt, mindegyik jó szerkezetű, alapos munka volt, ezért is intettem nyugalomra beszélgetőtársamat”. Az egyetem rektora a lapnak azt írta, „nem tudott a dologról, utánanéz”, későbbre ígért érdemi választ. Végül a sajtóosztályon keresztül azt írták, hogy „a rendelkezésre álló információk alapján az egyetemen etikai vizsgálat nem indult”, a hatóság pedig nem kereste meg őket az ügyben.

A telefonbeszélgetés a Telex szerint nem szerepel a Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagában, kihúzták onnan. A nyomozati anyagnak ugyanis két verziója van. Az első 2021. december 14-én készült el, szűk egy hónappal Schadl letartóztatása után, a második verzió viszont 2022. szeptember 9-i. Utóbbi verzióban a Lupkovicsról szóló beszélgetés nem szerepel. A rendőrség ugyan nyomozást indított a Schadl-féle egyetemi vizsgák ügyében, de azóta sem hallgattak meg gyanúsítottként senkit. Folyamatban lévő ügyről tájékoztatást viszont nem adnak.