Se erőmű, se pénz: több milliárdos EU-forrás tűnt el a bedőlő Buda-Cash brókerházzal

Se erőmű, se pénz: több milliárdos EU-forrás tűnt el a bedőlő Buda-Cash brókerházzal

árva tábla az Észak-magyarországi Regionális Bank (ÉRB) Zrt. miskolci fiókja bejáratán 2015. február 26-án.

Fotó: Vajda János / MTI /MTVA

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csaknem 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás veszett oda a Buda-Cash Brókerház, illetve az annak érdekszférájához kapcsolódó DRB-bankcsoport csődjével – erősítette meg a 24.hu információját az összeg kedvezményezettje, az EU-Fire EGS Hungary Kft.

Mint a lap felidézi, a társaság még 2012-ben nyert el majdnem 40 millió eurót geotermikus erőmű fejlesztésére, amiből állításuk szerint 23,6 millió eurót (jelenlegi árfolyamon számolva több mint nyolcmilliárd forintot) ítéltek meg nekik. Ebből a pénzből veszett oda 2,8 milliárd forint, amikor 2015-ben a Buda-Cash és a vele összefüggésbe hozható bankok bedőltek.

Az említett geotermikus erőművet Békés megyébe, Battonya környékére tervezték, ám a támogatás megítélése óta eltelt csaknem tíz évben nem épült meg, és bár a térség lakosságának munkahelyeket, olcsó energiát ígértek, az EU-Fire honlapján olvasható tájékoztatás alapján itt már nem biztosan nem valósul meg a beruházás. A fúrásra kiválasztott pont alatt ugyanis olyan „geológiai formáció” van a társaság szerint, ami kockázatossá tenné a kút kialakítását.

Az EU-Fire a hírportálnak küldött levelében azt írta a majdnem tíz éve „zajló” beruházásról, hogy az „jelen pillanatban az előkészítési fázisánál tart”. Ugyanakkor a csaknem hét évvel ezelőtt elúszott támogatás következményeire, a pénz esetleges visszafizetésére nem tért ki.

A 24.hu megkereste az ügyben a Pénzügyminisztériumot: szerették volna megtudni, hogy Varga Mihály tárcája miért egy bizonytalan lábakon álló bankcsoport kezelésére bízta az uniós forrásokat, és hogy terveznek-e bármilyen szankciót a tíz éve megígért, azóta befejezetlen beruházások kapcsán. A minisztérium azonban nem válaszolt kérdéseikre.

Az EU-Fire cégcsoport beruházásaival Hadházi Ákos független országgyűlési képviselő is foglalkozott: végig látogatta a cég látszólag nem működő projektjeit. Több városban – Battonyán kívül Mosonmagyaróváron és Kiskunhalason is – nagy beruházásba fogtak, ám egyik településen sincs működő geotermikus hőerőmű. Az RTL Klub felvételei szerint az erőművek helyett csupán gazos, elhagyott terület fogadja a látogatót, noha Kovács Imre cégcsoportja több milliárd forint állami támogatást kapott, hogy felépítse azokat.

A fejlesztések Mosonmagyaróváron jutottak a legtovább, ami annyit jelent, hogy egy bódét is felhúztak a puszta betonos térség közepére.

A 24.hu cikkét teljes terjedelmében, további érdekes részletekkel ide kattintva lehet elolvasni.

A Pénzügyminisztérium sajtóosztálya úgy reagált, hogy „a minisztérium a támogatási összegek felhasználását minden esetben a jogszabályoknak megfelelően ellenőrzi, és a vizsgálatok eredményétől függően megteszi a szükséges intézkedéseket. Amennyiben a vizsgálatok alapján arra derül fény, hogy a kedvezményezett nem a támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően használta fel a támogatási összeget, abban az esetben a minisztérium a támogatás összegét haladéktalanul visszaköveteli.”