Eddig senki sem kifogásolta a kormány homofób kérdéseit

Eddig senki sem kifogásolta a kormány homofób kérdéseit

A 2016-os népszavazás plakátja (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre nem érkezett bírósági felülvizsgálati kérelem a kormány által benyújtott, a pedofíliát a homoszexualitással összemosó, „gyermekvédelmi” népszavazási kérdésekről szóló határozatok ellen a Nemzeti Választási Bizottsághoz – írja a Népszava a Nemzeti Választási Irodától kapott információra hivatkozva.

A Kúria – amely hivatott megvizsgálni az esetleges kezdeményezést – szintén azt közölte a lappal, hogy nem folytat vizsgálatot az ügyben.

Azért érdekes ez, mert az ellenzéknek gyakorlatilag ez az egyetlen esélye a kormányfő által beharangozott népszavazás – legalábbis időleges – megakasztására. A kormány többek között olyan abszurd témákban kérdezné az állampolgárok véleményét, mint a kiskorú gyermekek nemátalakító kezeléseinek engedélyezése, vagy az, hogy támogatja-e a lakosság, hogy kiskorú gyermekeknek szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül lehessen bemutatni.

A kormány kérdéseit a lehető legrövidebb idő alatt hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság, miközben a Karácsony Gergely főpolgármester által ugyanaznap beadott kérdéseket – amelyek a Fudan Egyetem állami támogatásáról, az autópályák koncesszióba adásáról, az uniós ügyészséghez való csatlakozásról szólnak – formai hibára hivatkozva nem vizsgálta, arra legkorábban szeptemberben kerülhet sor.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője a lapnak nyilatkozva arról beszélt, hogy korábbi tapasztalatok azt mutatják, akár 2023 elejéig-tavaszáig is elhúzhatják a Karácsony Gergely által kezdeményezett népszavazás lebonyolítását. Az ellenzéknek egyébként két ponton van lehetősége beavatkozni a folyamatba. Az egyik, hogy jogorvoslati kérelmet ad be, ennek határideje azonban augusztus 16-án lejár. Ez esetben a Kúria 90 nap alatt dönt arról.

A másik lehetőség a saját népszavazás gyorsítása: azaz a szükséges aláírások lehető legrövidebb idő – a rendelkezésükre álló 120 helyett 20-30 nap – alatti összegyűjtése. Minden másban csak külső szemlélői lehetnek a folyamatoknak. Mindezzel együtt kizárt, hogy a kormány kérdéseivel együtt kerüljenek a választók elé az ellenzék kérdései, de arra is kevés az esély, hogy a Karácsony-féle kérdésekről még a választások előtt megtartják a voksolást – írja a lap.