Súlyos ítélet az Európai Bíróságon, napi egymillió eurós büntetést kell fizetnie Magyarországnak

Súlyos ítélet az Európai Bíróságon, napi egymillió eurós büntetést kell fizetnie Magyarországnak

Orbán Viktor a határzárnál 2018-ban (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívül súlyos ítéletet hozott menekültügyben az Európai Bíróság Magyarországgal szemben, kimondva, hogy olyan jogsértést követett el a magyar kormány, amely precedens nélküli. A kormány attól tartott, hogy az Európai Bíróság napi hatmillió forint megfizetésére kötelezi majd az országot azért, mert nem tartott be egy menekültügyben hozott bírósági ítéletet – írta a HVG.hu. A keresetben napi 16 393,16 eurós bírságot kért az Európai Bizottság, ami hatmillió forintnak felel meg. Ehelyett ennek nagyságrendileg többszörösét, napi egymillió eurót, azaz közel napi négyszáz millió forintot kell fizetni mostantól. Ráadásul egy 200 millió eurós átalányösszeget (csaknem 80 milliárd forint) is kiszabtak.

Még 2020 decemberében a Bíróság megállapította: Magyarország nem tartotta tiszteletben az uniós jog szabályait, többek között a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok visszatérésére vonatkozó eljárások területén. E kötelezettségszegés a nemzetközi védelem iránti eljáráshoz való hozzáférés korlátozására, az e védelmet kérelmező személyek tranzitzónákban való jogellenes őrizetére, az ilyen személyek ahhoz való jogának a megsértésére, hogy a kérelmük elutasításával szembeni jogorvoslati kérelem jogerős elbírálásáig Magyarország területén maradjanak, valamint a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok kitoloncolására vonatkozott. Az Európai Bizottság, mivel úgy ítélte meg, hogy Magyarország továbbra sem tett eleget a 2020. évi ítéletben foglaltaknak (kivéve a tranzitzónákat, amelyeket Magyarország már ezen ítélet kihirdetése előtt bezárt), újabb kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetet terjesztett elő pénzügyi szankciók kiszabása iránt.

A Bíróság az ítéletében megállapítja, hogy Magyarország nem tette meg a 2020. évi ítéletben foglaltak teljesítéséhez szükséges intézkedéseket. Ez azt jelenti, hogy Magyarország a lojális együttműködés elvének megsértésével szándékosan kivonja magát a nemzetközi védelemmel kapcsolatos közös uniós politika egészének, valamint a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok kitoloncolására vonatkozó szabályoknak az alkalmazása alól. Ezzel a kötelezettségszegéssel Magyarország a többi tagállamra hárít olyan feladatokat, amelyek pénzügyi vonatkozással is rendelkeznek, vagyis jogellenes magatartásával más államoknak okozott kiadásokat.

– Ez az ítélet felháborító, igazságtalan és elfogadhatatlan – fogalmazott a bírósági döntésre reagálva a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szerinte a döntés ellentmond az európai jognak és a magyar alkotmányos előírásoknak is, illetve bünteti azt az országot, amely elutasítja a migrációt, ráadásul hetvenszer nagyobb összeget rótt Magyarországra annál, mint amit az Európai Bizottság eredetileg javasolt. – Ez az ítélet egy normális bíróságon nem születhetett volna meg – mondta a miniszter hozzátéve, hogy őt a döntés a kommunista rendszer rémuralmára emlékezteti.