Súlyosabb lehet a helyzet a vártnál: Brüsszel 7 százalékos visszaesést jósol Magyarországnak

Súlyosabb lehet a helyzet a vártnál: Brüsszel 7 százalékos visszaesést jósol Magyarországnak

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU-tagországok állam- és kormányfőinek rendkívüli találkozójára érkezik Brüsszelben 2020. február 20-án (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idén 7 százalékkal eshet vissza a magyar gazdaság, majd 2021-ben 6 százalékos visszapattanás jöhet – olvasható az Európai Bizottság szerdán megjelent prognózisában. Vagyis a testület sokkal mélyebb recessziót vár, mint a magyar kormány, emellett szerintük még a 3,8 százalékos költségvetési hiánycél is túlzottan optimista, szerintük az 5 százalékot is meghaladhatja majd a deficit.

Az előrejelzés szerint egyébként a koronavírus-járvány nagyon súlyos következményekkel jár úgy a világ, mint az Európai Unió (EU) társadalma és gazdaságai számára. Az uniós és nemzeti szintű gyors és átfogó szakpolitikai válaszintézkedések ellenére példátlan mértékű visszaesésre számíthat az idén az EU gazdasága is.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos szerint az euróövezet gazdasága 2020-ban 7,75 százalékos rekordmértékben fog zsugorodni, majd 2021-ben 6,25 százalékos növekedésre van kilátás. Az EU gazdasága a várakozások szerint 2020-ban 7,5 százalékkal csökken, 2021-ben pedig megközelítőleg 6 százalékkal tud majd bővülni.

Részletesebb elemzésünk külön cikkben található.

Idén hét százalékos magyar visszaeséssel számol az Európai Bizottság - de ez lehet rosszabb is | Magyar Hang

Sokkhatásként érte az európai gazdaságot a koronavírus-járvány, ami példátlan recessziót jelent - ez derült ki az Európai Bizottság tavaszi gazdasági előrejelzéséből, amely az első olyan uniós dokumentum, amely már számokban is megmutatja a lezárások hatásait. Eszerint az euróövezet gazdasága 2020-ban 7,75 százalékos rekordmértékben fog zsugorodni, majd 2021-ben 6,25 százalékos növekedésre van kilátás.