Szabadult az Antifa-per vádlottja a bűnügyi felügyeletből is

Szabadult az Antifa-per vádlottja a bűnügyi felügyeletből is

Az egyik támadás egy pillanata (Forrás: Youtube/Antifa Attack)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ilaria Salis mentelmi jogának felfüggesztését kérte a Fővárosi Törvényszék az Európai Parlamenttől – közölte a bíróság. Az olasz nő az antifa-ügy elsőrendű vádlottja, aki felkerült az olasz Zöldek és Baloldaliak Szövetsége (AVS) EP-listájára. Salis egy hónappal ezelőtt került bűnügyi felügyeletbe, miután egy hónappal ezelőtt szabadult az előzetes letartóztatásból 16 millió forintos óvadék ellenében. Ám mint a bíróság közléséből kiderül: ma innen is szabadult az EP-választás eredményeként.

A bíróság azzal indokolta Salis szabadon bocsátását, hogy az Európai Unió kiváltságairól és mentességeiről szóló jegyzőkönyv szerint az Európai Parlament (EP) ülésszakainak ideje alatt az EP tagjai a hazájukon kívüli uniós tagállamokban is mentességet élveznek mindenfajta őrizetbe vételre és bírósági eljárásra vonatkozó intézkedés alól. Az immunitás pedig már akkor megilleti a képviselőket, amikor a választási eredmények hivatalos kihirdetését követően szervezett első ülésre utaznak annak érdekében, hogy az új jogalkotó testület megtarthassa az alakuló ülését. Az Európai Unió Bírósága egy döntésében azt is rögzítette, hogy azt a személyt, akinek az Európai Parlamentbe való megválasztását hivatalosan kihirdették, úgy kell tekinteni, hogy ő megszerezte az említett intézmény tagjának jogállását, vagyis megilleti a mentelmi jog – derül ki a tájékoztatásból.

A Fővárosi Törvényszék közléséből az is kiderül, hogy a vádemelést követően mentelmi jog felfüggesztése iránti indítványt a bíróság terjeszthet elő, az indítvány benyújtásával egyidejűleg pedig a büntetőeljárást fel kell függeszteni. Ilaria Salis azért szabadul a bűnügyi felügyelet alól, mert a magyar jogszabályok szerint a személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés megszűnik, ha az eljárást felfüggesztették. A végzés viszont egyelőre nem jogerős, mivel nyolc napon belül megfellebbezhető.

Salis mentelmi jogának felfüggesztési kérelmét azzal indokolta a bíróság, hogy az olasz nő társaival neonácinak kinéző emberekre támadt Budapesten a kitörés napi megemlékezés idején. Mint arról korábban beszámoltunk, a nőt két esetben társtettesként, egy esetben pedig bűnsegédként, bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével vádolják.