Szakács Árpád: Évek óta nem beszéltem a Magyarságkutató menesztett főigazgatójával

Szakács Árpád: Évek óta nem beszéltem a Magyarságkutató menesztett főigazgatójával

Szakács Árpád a már megszüntett Echo TV egy korábbi műsorában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Horváth-Lugossy Gáborral évek óta nem beszéltem, és kizártnak tartom, hogy ebben az életben bármikor olyan helyzet adódjon, ami ezt megváltoztatná – mondta el megkeresésünkre Szakács Árpád, a Mediaworks központi szerkesztőségének korábbi főszerkesztője.

Szakács néhány évvel ezelőtt vált a közélet ismertebb alakjává, miután belekezdett a Magyar Időkben a Kinek a kulturális diktatúrája? című sorozatába. Itt elsősorban különböző kulturális intézményekről írta meg, hogy továbbra is lehetőséget biztosítanak liberálisnak tekintett művészeknek. A cikksorozatnak tudják be Prőhle Gergely menesztését is a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) éléről. Szakács aztán Bayer Zsolttal könyvet is írt, és vezető szerepet kapott a kormánypárti Mediaworksben. Onnan viszont az előző ciklusban távozott, és végül a kormánypártoktól is eltávolodott. Az utóbbi években már elsősorban a korlátozások, egyes járványügyi intézkedések ellen szólalt fel, továbbá könyvet írt Dúró Dóráról, sokan ma a Mi Hazánk közelébe is sorolják.

Szakács korábban közeli kapcsolatban volt Horváth-Lugossy Gáborral, aki eddig a Magyarságkutató Intézetet vezette. Nemrég viszont a Mi Hazánkhoz közeli Magyar Jelen arról számolt be elsőként, hogy Horváth-Lugossyt menesztették, miután Kásler Miklós átvilágította a szervezetet, és ott problémákat talált. A Magyar Jelen később már a „Horváth-Lugossy-hálózat” felszámolásáról cikkezett, láthatóan tehát nem őt tekintve a történtek áldozatának. Szakács korábban a Történelemportál Magazint működtette Horváth-Lugossyval közösen. A mostani menesztés kapcsán nemrég hosszú publicisztikát közölt a Magyar Narancs. Ebben Krusovszky Dénes többek között úgy hivatkozott a két személyre, mint akik hasonlóképp kerültek ki a kormánypártok közeléből, és Horváth-Lugossy hamarosan akár meg is érkezhet a Mi Hazánk vonzáskörzetébe, Szakács mellé.

Lapunk viszont úgy értesült, hogy a két személy évek óta nincs beszélő viszonyban. Megkerestük Szakácsot ez ügyben, kérdezve őt arról is, mit gondol a Magyarságkutató ügyéről. (Horváth-Lugossy után Kásler vette át az intézetet). Szakács elmondta, ő is belefutott az írásba, „amely »kiderítette« azt, hogy miként »száműztek« engem és Horváth-Lugossy Gábort a Fidesz holdudvarából. Ráadásul a cikk szerint én és Horváth-Lugossy nagy szövetségesek vagyunk. Kétségtelen, akár így is történhetett volna. A helyzet viszont az, hogy én Horváth-Lugossy Gáborral évek óta nem beszéltem, és kizártnak tartom, hogy ebben az életben bármikor olyan helyzet adódjon, ami ezt megváltoztatná. Ennek nincs köze a Magyarságkutatóhoz, ez olyan személyes ügy, amely nem tartozik a nyilvánosságra. Ebből kifolyólag etikátlan lenne bármilyen kijelentésben kommentálnom az MKI körül kialakult helyzetet.”

Szakács elmondta, saját maga „száműzésével” kapcsolatban most sem tud mást mondani, mint ami valójában történt: önként mondott le a Mediaworksnél, mert a munkát már összeegyeztethetetlennek tartotta értékrendjével. A publicista beszélt korábban arról is, hogy úgy kezdte érezni, egyfajta Hofi-paródiává válik a kormány közelében. Elmondása szerint szó sincs arról, hogy eltávolították volna szélsőségesnek nevezett véleményeiért, de ha így lenne, elmondaná. Ehelyett a lemondása után majdnem egy évig állományban volt azzal, hogy bármikor visszamehet. Közben folyamatosan kapott más állásajánlatokat is, és csak rajta múlt, él-e ezekkel. – Úgy döntöttem, hogy a közelükben sem szeretnék lenni. Egyetlen emberrel sem tartok kapcsolatot abból a világból – tette hozzá lapunknak.

A Mi Hazánkhoz kapcsolatos közelségre is rákérdeztünk, erről elmondta, annyiban merül ki, hogy Dúró Dórának, az Országgyűlés alelnökének főtanácsadóként segíti a munkáját. De, fűzte hozzá, pártpolitikai ügyekkel nem foglalkozik. Jelenleg főállásban a könyvkiadás köti le, a Kárpátia Stúdiónál jelentet meg különböző köteteket, csak az elmúlt hét hónapban negyvenegyet. „Szóval nem kerget az unalom”, jegyezte meg.

Saját világnézete kapcsán azt mondta, semmilyen eszmei, pártpolitikai megkülönböztetésnek, konfliktusnak nem híve. „Sokkal nagyobb fenyegetésnek tartom azt a totalitárius világrendszert, amely minden embertől elvenné a szabadságot. Mások mellett ennek része a mindenkit ellenőrző digitális megfigyelőrendszerek kiépülése, a hagyományos életformánk, a készpénz megszüntetésének terve stb. Ebben a folyamatban a Covid-diktatúra csak az első lépés volt, amely megmutatta, hogy a hazug politika, a hazug média és az egészségügyi maffia összefogásával miként lehet napok alatt a legalapvetőbb emberi szabadságjogoktól megfosztani a társadalmakat, belekényszeríteni őket egy olyan emberkísérleti programba, amelyre a gyalázatos második világháború óta nem volt példa” – fejtette ki. Szakácsot jobboldali világnézete mellett utóbbi álláspontja is a Mi Hazánkhoz közelíthette, hiszen az elmúlt években Toroczkai László pártja mondott egyedüliként hasonlókat a magyar pártok közül. A publicista-könyvkiadó fel is szólalt ez ügyben a párt korábbi tüntetésén.