Százmilliók mentek a magyar államtól az Amerikában letartóztatott férfi oroszorországi köreinek

Százmilliók mentek a magyar államtól az Amerikában letartóztatott férfi oroszorországi köreinek

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) moszkvai képviseletének megnyitóján 2019. december 13-án. Mellette Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója és Horváth Margarita, a képviseleti iroda vezetõje. (Forrás: Fotó: KKM/Borsos Mátyás/MTI/MTVA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Telex kutatása szerint a Torgoviy Dom Venrus Trade az a moszkvai székhelyű orosz cég, amely kapcsolatba hozható azzal a körrel, amely a minap kirobbant amerikai embargós botrányban érintett. 

Az ügy főszereplője a Spanyolországban (és Abu Dzabiban) élő magyar állampolgár, H. Bence, akit – ahogy arról már beszámoltunk –  az Egyesült Államokban a napokban letartóztattak. A Torgoviy Dom Venrus Trade Oroszország, Kazahsztán, Belarusz, Grúzia és Azerbajdzsán térségében volt a magyar külügyminisztériumhoz tartozó Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) partnere.

Az előzményekről: H. Bence katonai célra is használható Motorola kézi rádió adó-vevő készülékeket akart társaival Oroszországba juttatni, emiatt augusztus 23-án az Egyesült Államokban letartóztatták.A gyanú szerint ő és társai különféle fedőcégeken keresztül akarták az Egyesült Államokból az eszközöket Oroszországba juttatni. A magyar származású férfit többek között azzal vádolják, hogy másokkal összeesküvést szőtt az amerikai eredetű rádiótávközlési technológia engedély nélküli, illegális exportjára orosz kormányzati végfelhasználók számára. A férfi akár húsz évet is kaphat.

A Telex úgy tudja, a moszkvai székhelyű Torgoviy Dom Venrus Trade – több szálon keresztül – az Egyesült Államokban letartóztatott férfi köréhez köthető. Az orosz cégben megtaláltuk M. Renátát, aki H. Bence spanyol érdekeltségeiben is felbukkant.

Az orosz céginformációs rendszer szerint a 2018-ban alapított Torgoviy Dom Vernus Trade-ek három tulajdonosa van: a férfi édesanyjának, Ficzere Margaritának a rokona, Ficzere Mihály és Natalja Alekszandrovna Szvirscsevszkaja, valamint a Budafon Ltd. Közösségi oldala szerint H. Bence édesanyja is mezőkövesdi, akárcsak Ficzere Mihály. 

A Torgoviy Dom Venrus Trade 2019 szeptemberétől volt szerződéses partnere a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökségnek, a szerződés határozatlan időre szólt. A HEPA weboldalán találtak rá egy olyan dokumentumra, amely szerint a moszkvai cégnek a külügy alá tartozó ügynökség havonta közel 19 millió forintot fizetett a tevékenységéért. Úgy tudni, hogy a szerződést 2023 márciusában bontották fel. Ez viszont – vonja le a következtetést a Telex – azt jelenti, hogy az orosz cég 2019 ősze és 2023 tavasza között több mint 816 millió forintot kaphatott a magyar állami ügynökségtől.

A dátum azért is érdekes, mert az amerikai nyomozók szerint H. Bence és köre 2023 januárjában kezdte el szervezni, hogy az embargót kijátszva Motorola rádiókat juttassanak Oroszországba. Ekkortájt a HEPA még szerződésben állt a Torgoviy Dom Venrus Trade nevű céggel.

Azt a 444.hu írta meg, hogy H. Bence édesanyja, Ficzere Margarita is foglalkozott Motorola rádiók Oroszországba exportálásával. A lap azt is kiderítette, hogy az Amerikában csempészésért letartóztatott férfi anyja volt a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség irodavezetője és az orosz belügy hivatalos beszállítója. Ezzel kapcsolatban a külügyminisztérium azt írta: Ficzere Margarita a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partner irodájának volt az alkalmazottja, amely egy orosz cég volt, feladata pedig a magyar vállalatok termékeinek és szolgáltatásainak népszerűsítése Oroszországban és a kaukázusi régióban.