Szél Bernadett felháborodott azon, hogy az ügyészség tárgyszerűnek találta a kormány vitatott vakcinatáblázatát

Szél Bernadett felháborodott azon, hogy az ügyészség tárgyszerűnek találta a kormány vitatott vakcinatáblázatát

Szél Bernadett (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség friss határozata szerint a kormány által közzétett, a vakcinák hatásosságát szemléltető, meglehetősen szakmaiatlan táblázat nem hogy „nem meríti ki a rémhírterjesztés bűntettének törvényi tényállását”, de egyenesen tárgyszerű – írja Facebook-bejegyzésében Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.

Mint megírtuk, a kormány még április végén kiadott egy táblázatot a koronavírus ellen oltottak megbetegedési és halálozási adatairól. A feltüntetett számok többek között azt a látszatot kelthették, hogy a kínai Sinopharm vakcinája jobb, mint a Pfizeré. Pedig a táblázat abban a formájában alkalmatlan volt bármiféle következtetés levonására, azt még Karikó Katalin, a BioNTech alelnöke, Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója is félrevezetőnek nevezte.

Szél Bernadett akkoriban rémhírterjesztés miatt feljelentést tett, de úgy látja, nyomozás nemigen folyt, „nem kérték ki a kamutáblázat hiányzó háttéradatait és nem hallgattak ki senkit”.

– Ehelyett nagy bölcsen megállapították, hogy a vakcinatáblázatban közölt adatok közzétételével »a kormányzat a rendelkezésére álló statisztikai adatokról adott TÁRGYSZERŰ TÁJÉKOZTATÁST a második oltás után megfertőződött és elhunyt személyek vonatkozásában a megjelölt időszakban, az egyes oltóanyagokra vetítve«️” – írja.

A képviselő felidézi, a szakemberek egybehangzóan azt állították akkoriban, hogy a táblázat ebben a formájában teljesen félrevezető és nem alkalmas az egyes vakcinák hatásosságának összehasonlítására, pláne nem olyan meredek következtetések levonására, ami a kormányzati koronavírus honlapon jelent meg: „a Pfizer-BioNTech-vakcinával történő oltás után kétszer annyian haltak meg, mint a Sinopharm-vakcina után”.

Ezek szerint azonban az ügyészség úgy látja, „minden rendben volt a táblázattal, tárgyszerűen tájékoztatott a kormány, egyik vakcinát se tüntette fel jobbnak a másiknál”. – A Fidesz párhuzamos világában biztos így volt, de a valóságban ez igenis kimerítette a rémhírterjesztés fogalmát: a kormány minden eszközt bevetett, hogy a keleti vakcinákat népszerűsítse a nyugatiakkal szemben. Karikó Katalint idézve, »ha valaki öngyilkos akar lenni, ez alapján kér egy Pfizer-vakcinát, és azt hiheti, meghal tőle.«️ A számításuk szerencsére nem jött be, pedig ezzel a kamutáblázattal mindent elkövettek, hogy aláássák a nyugati vakcinákkal szembeni bizalmat. Lelkük rajta” – zárja posztját Szél Bernadett.