Szél Bernadett: korlátok nélküli lakópark-építés fenyegeti az agglomerációt

Szél Bernadett: korlátok nélküli lakópark-építés fenyegeti az agglomerációt

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő és Karácsony Gergely főpolgármester Solymáron 2022. január 15-én. (Fotó: képernyőfelvétel Szél Bernadett Facebook-videójából)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat délelőtt Solymáron gyűjtötték az aláírásokat a Karácsony Gergely főpolgármester által kezdeményezett, a Fudan Egyetemre valamint az álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazási kezdeményezéshez, a tapasztalatok szerint sokan jöttek aláírni az íveket. Szél Benadett független képviselő szerint jó eséllyel már szombaton is összejöhetett a népszavazási kérdésekhez szükséges számú támogatói aláírás.

– Mind a Diákváros megépítése, mind az álláskeresési járadék idejének meghosszabbítása valójában arról szól, hogyan lesz Magyarország a közös hazánk, ahol olyan döntéseket hozunk, amelyek nem egy szűk, kiváltságos elit, hanem az egész társadalom érdekeit szolgálják. Az elmúlt 12 év testesül meg lényegében a Fudan Egyetem ügyében, amikor a Fidesz fontosabbnak érzi egy kínai kommunista egyetem felépítését több száz milliárd forintból, mint azt, hogy kollégiumi férőhelyeket építsünk Budapesten a vidéki hallgatók számára – mondta Karácsony Gergely a solymári aláírásgyűjtésen.

Mint a Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közösségi oldalára feltöltött videóból kiderül, a főpolgármester arról is szót ejtett: néhány napja azért találkoztak a budapesti és az agglomerációs polgármesterek, hogy „30 év teszetoszasága után közös gondolkodásra hívják az önkormányzatokat és remélhetőleg a majdani közös kormányt is”. Olyan problémákat kell megoldani, amelyektől egyaránt szenved az agglomeráció és Budapest. Ehhez a kérdéshez Budapest vezetése – szemben az elmúlt 30 év hagyományával –  nem fővárosi gőggel, hanem nyitottsággal áll – fejtegette Karácsony. Ennek keretében úgy próbálják átgondolni a közösségi közlekedést, hogy nemcsak Budapesten hanem az agglomerációban is – egységes tarifákkal és a különböző szolgáltatók tevékenységének összehangolásával – olyan kiszámítható, fix menetrend legyen, amellyel mindenki jól jár.

– A következő, Márki-Zay Péter vezette kormány egyik legfontosabb lépése lesz az, hogy az agglomerációval – amely valójában Magyarország szíve – közösen gondolkodjon – szögezte le a főpolgármester.

Szél Bernadett – az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselőjelöltje a Pest megye 2-es körzetben – is arról beszélt, hogy az autósok, a gyalogosok és a közösségi közlekedést használók érdekeit úgy kell összehangolni, hogy mellette a zöldfelületeink is megmaradjanak. Úgy látja, leginkább a korlátok nélküli lakópark-építés az, amely fenyegeti a térséget, de vannak más trükkök is, amelyekkel a népességszámot tovább lehet duzzasztani.

Mint felidézte, Solymáron épp egy hete vett részt egy demonstrációs célú túrán, mely során egy olyan területet, az Alsó-Hutweidét látogatta meg,  amelynek belterületbe vonása tovább növelné a népességszámot. (A solymári képviselő-testület tavaly decemberi ülésén született elvi döntés arról, hogy az önkormányzat a vonatkozó előírások könnyítésével kívánja segíteni az Alsó-Hutweidében az építési telkek kialakítását és a belterületbe vonásokhoz kapcsolódó rendezést. – a szerk.)

Az agglomeráció települései már jó ideje élnek együtt a strukturális problémákkal, de amikor nyáron elkezdődött a beépítések korlátozására vonatkozó petíció aláírásgyűjtése, érezni lehetett, hogy az emberek türelme kezd véget érni. – Infrastruktúra nélkül bővülnek ugyanis a települések, van már olyan lakópark is a választókerületben, ahová járdát eleve nem terveznek, csak annyit akar a befektető, hogy minél előbb kész legyen a beruházása – figyelmeztetett a képviselő. A petíció egyébként arról szól, hogy új lakóövezet csak a település infrastruktúrájának arányos bővítésével létesülhessen,  az önkormányzatok rovására ne lehessen megszorításokat tenni, és hogy a zöldterületek rovására ne lehessen újabb beépítéseket csinálni.

– Sok ember szereti azt a zöldet, amelyben élünk, szeretnénk ezt megőrizni – tette hozzá a független országgyűlési képviselő. Ezért olyan megoldásokat kell találni, amelyek lehetőséget adnak a polgármestereknek és a képviselőtestületeknek ahhoz, hogy kontrollálják a folyamatokat, és ezért kell kiállni azért, hogy az önkormányzatok visszakapják a jogosítványaikat és a forrásaikat, hogy állítsák végre helyre az önkormányzatiságot.

Mint hozzátette, most vizsgálják, hogy milyen jogi lehetőségeik vannak a közösségeknek ahhoz, hogy érvényesítsék az érdekeiket. Ez persze nagyon nehéz, hiszen a kormány a járványra, illetve a veszélyhelyzetre hivatkozva elvette a helyi népszavazás lehetőségét, és az építéshatósági jogköröket is az önkormányzatoktól. – Van mit rendbe tenni, az elmúlt évek tétlenségét aktív politikusi együttműködéssel és szakmai lépésekkel haladhatjuk meg – zárta beszédét Szél Bernadett.

Kérdésünkre a képviselő elárulta, jó eséllyel akár már szombat délelőtt összejöhetett a népszavazási kérdésekhez szükséges számú támogatói aláírás. Mint megírtuk, péntekre már 170 ezer aláírást gyűjtöttek a szövetségre lépő ellenzéki pártok és a Mindenki Magyarországa Mozgalom aktivistái a népszavazási kezdeményezésükhöz. Orosz Anna (Momentum) újbudai alpolgármester akkor úgy becsülte, hogy napokon belül össze fog gyűlni a szükséges 200 ezer szignó, Szél Bernadett is úgy látja, hogy a jövő héten már leadhatják a szükséges mennyiséget.

A képviselő azt is fontosnak nevezte, hogy Karácsony személyében végre olyan vezetője van Budapestnek, aki nemcsak fővárosban, hanem agglomerációban is gondolkodik, és így próbálja megoldani a közlekedési és egyéb problémákat.