Szijjártó és Hollik ujjong és a baloldalt ostorozza a Sinopharm WHO-engedélye hallatán

Szijjártó és Hollik ujjong és a baloldalt ostorozza a Sinopharm WHO-engedélye hallatán

Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„BREAKING NEWS” – így vezeti fel Facebook-bejegyzésében Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Sinopharm-vakcina WHO általi engedélyezését. Szerinte a baloldalnak ezek után két választása van:

  • vagy továbbra is szembe megy minden józan ítélőképességgel, és tovább folytatja az emberek elbizonytalanítását a keleti vakcinák iránt, ezzel magyar emberek életét veszélyeztetve,
  • vagy végre felhagy azzal, hogy politikát csinál a vakcinakérdésből.

Mint megjegyzi, kevés reményt fűz ahhoz, hogy „a baloldal rájön, hogyha mindenki szembe jön velük az autópályán, akkor bizony ők mennek rossz irányba”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is Facebook-videójában szinte többet foglalkozik a magyar ellenzékkel, mint a vakcinával. A miniszter szerint a WHO a világ legfelsőbb szintű döntéshozatali fóruma egészségügyi kérdésekben: ott dolgoznak a világ legjobb és legtapasztaltabb szakértői, orvosok, járványügyi szakemberek, virológusok. 

Az engedély megadásával a Sinopharmot a WHO „pontosan arra a listára” helyezte, amelyen a többi Magyarországon használt, „úgynevezett nyugati vakcina”, a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca és a Moderna oltóanyaga szerepel – hangoztatta a miniszter.

Szijjártó szerint „most biztosan nagyon sokan szégyellik magukat a baloldali ellenzék soraiban, hiszen politikusaik az elmúlt hónapokban mindent megtettek annak érdekében, hogy lebeszéljék a magyar embereket a Sinopharm-oltás felvételéről.” A miniszter felvetette: vajon mi lett volna akkor, ha a baloldali ellenzék nem beszél le embereket a kínai vakcina felvételéről? „Vajon hány emberrel többet lehetett volna biztonságba helyezni és hány emberrel többen tudták volna túlélni a világjárványt?” – tette fel a kérdést. „Rendkívül felelőtlen és az emberek életét veszélyeztető politikát folytatott és folytat az ellenzék, most azonban ez az álláspontjuk végleg megbukott” – mondta Szijjártó Péter.

Arról ugyanakkor nem ejt szót, hogy a Sinopharm esetében továbbra sincs elég bizonyíték, mennyire hatásos a 60 év feletti korosztályban. A szervezet munkacsoportja (SAGE) a héten tette közzé állásfoglalását az oltóanyagról, és ebben arról írnak: alacsony mértékben bizonyosodtak meg arról, hogy a BBIBP-CorV oltás két dózisa hatásos a (60 év feletti) idősebb felnőtteknél. Más dolgokban is alacsony mértékben bizonyosodtak meg a bizonyíték minősége tekintetében, és ennek alapvető oka az adathiány.

Összegezve: a készítményt hatásosnak tartják a vírussal szemben, de nem találják elegendőnek a bizonyítékokat, hogy a készítmény elég hatásos lenne a súlyos covidos megbetegedések ellen, ahogy azt sem érzik megalapozottnak, hogy az időseknél megfelelő immunválaszt vált ki. Minden bizonnyal további kutatásokra van szükség, hiszen a minta nagysága nem volt elég nagy – az oltás biztonságosságát 546, az immunogenicitást 289, a hatásosságát mindössze 209 darab 60 éves vagy annál idősebb emberen vizsgálták.

Mint megírtuk, a magyar kormány rendelettel kerülte ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) az engedélyezésnél, és az OGYÉI honlapjára is csak egy alkalmazási előírás és egy, a beoltottaknak szóló tájékoztató került fel pár hónapja, amely azonban nem a klinikai III. vizsgálatok alapján készült, sokkal inkább a klinikai II. vizsgálatok magyar nyelvű összefoglalója. Eszerint a vakcina 18–59 évesek közötti hatékonysága 79,34 százalékos, a 60 év felettiek esetében a vizsgálatok hiánya miatt azonban a védettség mértékét nem lehet megbecsülni.

A kormány ennek ellenére döntött úgy, hogy a Sinopharmot főleg az idősebb korosztályban használja, Magyarországon több mint félmillió 60 év feletti a kínai oltóanyagot kapta meg. Dobson Szabolcs gyógyszerész számításai szerint a kínai vakcina második adagját tekintve a korcsoportok átoltottsága az alábbi: 15,8 százalékos a 60-69 évesek, 26,5 százalékos a 70-79 évesek és 10,8 százalékos a 80+ évesek körében.