Szijjártó: Októberben is marad a határzár

Szijjártó: Októberben is marad a határzár

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. szeptember 28-án. MTI/Soós Lajos

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A határainkon a belépésekre vonatkozó korlátozó intézkedések fennmaradnak, tekintettel arra, hogy a vírus utánpótlását el kívánjuk vágni – jelentette ki Szijjártó Péter  a lengyel külügyminiszterrel tartott hétfői sajtótájékoztatón, miután az ATV rákérdezett, október 1-től is fennmarad-e a határzár. Szijjártó egyértelművé tette: a visegrádi országok polgárai számára továbbra is élnek a könnyítések.

„Láthatjuk, hogy az új napi esetek száma Európa-szerte növekszik. Ez alól sajnos nem képeznek kivételt a térségbeli vagy éppen szomszédos országok sem. Mi úgy ítéljük meg, hogy a határainkon korábban életbe léptetett korlátozó intézkedések feloldása a járványügyi helyzet romlásához vezetne, és ez ellentétes azzal a célunkkal, amely úgy szól, hogy Magyarországnak működnie kell” – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Arra a kérdésre, hogy a visegrádi országok könnyített beutazását az EU részéről szóvá tették, kifogásolták, a miniszter azt mondta: „a Visegrádi 4-ek bizonyos szempontból kivételt jelentenek, az meg azért természetes, mert a világjárvány eddigi kezelése során mi a legszorosabban a visegrádi országokban működtünk együtt. Tehát a legjobb információkkal arról rendelkezünk – Magyarországon kívül természetesen –, hogy ott milyen a helyzet, mit tesznek, a kormányzati intézkedéseknek pedig mik a hatásai. Így természetes, hogy a visegrádi országokra más, egy kicsivel talán enyhébb szabályozás vonatkozik”.

A sajtótájékoztatóról Facebookon is közzétett videóban arról is beszélt, hogy létrejön majd egy Covid-koordinációs iroda, amelynek megalapításáról a legutóbbi visegrádi csúcstalálkozón egyetértettek a miniszterek, és most a lengyel V4-es elnökség feladata, hogy javaslatot tegyen a folytatásra.