Szijjártó Péter bekérette a német nagykövetet

Szijjártó Péter bekérette a német nagykövetet

Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Németország budapesti nagykövete tegnapi beszédében hazánk szuverenitását sértő módon, súlyosan beavatkozott Magyarország belügyeibe” – írta Szijjártó Péter csütörtök délután Facebook-oldalán, miután Julia Gross német nagykövet a Vigadóban tartott beszédében a magyar kormányt kritizálta. Gross többek között színjátéknak nevezte, hogy a magyar kormány több mint egy évig hátráltatta Svédország NATO-csatlakozását, és hosszan bírálta a magyar kormány oroszbarát politikáját. A nagykövet továbbá azt is mondta, hogy az Orbán-kormány olyan útra lépett, amely eltávolítja egymástól a két országot, és sajnálkozását fejezte ki, amiért – most először – a magyar kormány részéről senki nem ment el a rendezvényre, hogy beszédet mondjon.

Ennél tovább is ment, amikor Jonathan Lacôte francia nagykövettel együtt szóbeli diplomáciai jegyzéket, vagyis demarsot fogalmazott meg Orbán Balázs szavai miatt. A miniszterelnök politikai igazgatója a múlt héten arról beszélt, hogy „pont ’56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát.” A Szabad Európa információi szerint a német és a francia nagykövet által megfogalmazott demarsban az áll, hogy „amennyiben Magyarország NATO-tagállamként valóban így áll a közös védelem kérdéséhez, az a katonai szövetség szellemiségével is ellentétes és sértő a többi tagra nézve”.

Szijjártó Péter bejegyzésében a nagykövet szavaira válaszul közölte: a „hazánkban szolgáló nagykövetektől minden esetben elvárjuk a tiszteletet, ezért a nagykövet beszéde teljességgel elfogadhatatlan. A nagykövetet délutánra bekérettük a Külgazdasági és Külügyminisztériumba”.