Ezúttal a háborús veszélyhelyzetet hosszabbítanák meg Orbánék

Ezúttal a háborús veszélyhelyzetet hosszabbítanák meg Orbánék

Orbán Viktor a szavazás utáni rögtönzött sajtótájékoztatón, 2024. június 9-én. (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Igazságügyi Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátotta azt a javaslatot, ami további fél évvel meghosszabbítaná a háborús vészhelyzetet, írta a Telex. A javaslat célja, hogy az Országgyűlés ismételten felhatalmazza a kormányt, hogy a veszélyhelyzetet további 180 nappal meghosszabbíthassa, és ha elfogadják, 2025. május 18-ig marad ez a rendkívüli jogrend. „A Hazánk szomszédságában zajló orosz–ukrán háború a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett, és megváltoztatta az európai gazdasági helyzetet is. A humanitárius katasztrófa kezeléséhez és a nemzetközi, gazdasági változások következményeinek kivédéséhez Hazánknak továbbra is biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét” – írták az indoklásban.

A háborús veszélyhelyzet kezdetét Orbán Viktor 2022 májusában jelentette be, amivel felhatalmazást kapott arra, hogy olyan rendeleteket alkosson, amivel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. Nem ez az egyetlen formája azonban a régóta hosszabbítgatott rendkívüli jogrendnek. A kormány szeptember elején hosszabbította meg ismét „a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet” Magyarországon, amely így 2025. március 7-ig biztosan hatályban marad. Azt még a 2015-ös migrációs hullám után vezették be, de azóta volt már járványügyi veszélyhelyzet is.

Címkék: válsághelyzet