Szociális otthonokban látják el a gyulai kórház betegeit

Szociális otthonokban látják el a gyulai kórház betegeit

Fotó: Unsplash/Natanael Melchor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdától járványkórházzá alakul a gyulai Békés Megyei Központi Kórház, így változik a betegellátás rendje – írta a Hvg.hu. A kórház igazgatója, Becsei László közlése szerint a betegek egy részét szociális otthonokba viszik.

Múlt héten derült csak ki, hogy ezt az intézményt is átalakítják, azt viszont nem lehetett még tudni, hány hely felszabadítása válik szükségessé. Azt azért elmondta akkor a város parlamenti képviselője, Kovács József, hogy a gyulai tagintézmény és a tüdőkórház együttesen adják majd ki a szükséges ágyak számát.

Egy 2018-as kimutatás a gyulai és békéscsabai részlegekben összesen 1971 ággyal számolt, ebből 768 krónikus. A 330 ezer lakos kénytelen lesz így beérni jórészt a békéscsabai intézményekkel. Az SBO, Infektológia, Onkológiai Központ, valamint a gyerekek magasabb szintű ellátása viszont Gyulán marad a továbbiakban is. A körzethez tartozó ambuláns betegek ellátását Gyulán, a rendelőintézetben folytatják majd. A krónikus betegek egy részét április 17. és 20. között átszállítják a békéscsabai kórház osztályaira, másokat szociális otthonokban helyeznek el.

A Hvg.hu szerint Békés megyében 59 szociális intézmény van, ezekben háromezer férőhellyel.

A Jahn Ferenc Kórházban közben sokak felháborodását kivívta a betegek egy részének hazaküldése. Ralovich Zsolt főigazgató viszont azt mondta, csak olyanokat engednek el, akiknek az ápolása otthon is megoldható. „A nyugat-európai országokhoz hasonlóan hazánkban is tömeges megbetegedések várhatók, ezért az egészségügyi ellátórendszert fel kell készítenünk arra, hogy a legrosszabb forgatókönyv esetén is elegendő kórházi kapacitás legyen a súlyos állapotú koronavírusos betegek kezelésére” – mondta a Hvg.hu-nak Ralovich főigazgató.