Sztrájkoló tanár: Jobb lenne a Maldív-szigeteken asztalokat törölgetni?

Sztrájkoló tanár: Jobb lenne a Maldív-szigeteken asztalokat törölgetni?

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az oktatás nemzeti ügy, nem pártpolitikai kérdés – így gondolkodnak a Magyar Hang videójában megszólaló pedagógusok, akik elmondásuk szerint nem csak béremelésért, hanem korszerűbb oktatásért is tiltakoznak. Ennek része a pedagógusok nagyobb önállósága, de a tanárok és a diákok terhelésének csökkentése is. Több évtizedes tanári munka után egyiküknek sem lenne könnyű elhagyni a pályát, mert szeretnek tanítani, máig kihívást látnak a munkájukban, és úgy gondolják, ez az, amit igazán jól tudnak csinálni.

Ongjerth Dávid budapesti, Szabados Péter pécsi, Gadanecz Éva és Talyigás Anikó pedig szintén fővárosi iskolák pedagógusai. Kezdettől részt vesznek a tavaly február óta tartó sztrájkokban, majd a tanárok sztrájkjogának korlátozása után a polgári engedetlenség mellett döntöttek – néhány tanórán vagy néhány napon át nem tanítottak, így hívták fel a figyelmet az oktatás problémáira és azokra az új rendelkezésekre, amelyek jelentősen szűkítették a sztrájk lehetőségét, és ezzel akadályozták, hogy a pedagógusok érzékelhető munkabeszüntetést tartsanak. Bár a kormány részéről nem érzékelnek a közoktatást érdemben javító lépéseket – sőt, a pedagógusok jogállásáról szóló új törvény tervezete szerintük még ront is a helyzeten – mégsem gondolják, hogy a tiltakozó akciók eredménytelenek voltak: a diákok és a szülők részéről is megjelent a Magyarországon gyakran hiányolt szolidaritás, sikerült felhívni a társadalom figyelmét a közoktatás problémáira, és párbeszéd indult a pedagógusok között is.

Elmondásuk szerint nem csak a béremelésért tiltakoznak, bár a magasabb bér szerintük is elengedhetetlen ahhoz, hogy több fiatal lépjen tanári pályára. Ezáltal idővel enyhülhet a pedagógushiány, amely a tiltakozások egyik fő kiváltó oka volt, sokszor nem a megfelelő szaktanár tartja meg a szakos órákat, ami a diákoknak is hátrányt jelent. Emellett korszerűbb oktatásért is tiltakoznak, a túlzott tananyagmennyiség és a tanárhiány együtt rohanást és végül kiégést szülhet az oktatásban, kevés teret hagy az önállóságra és a kreativitásra.

A Magyar Hangnak nyilatkozó tanárok mindannyian felteszik maguknak a kérdést, hogy a pályán akarnak-e maradni, vagy esetleg jobb lenne a Maldív-szigeteken asztalokat törölgetni a turisták után – amikor erről gondolkodnak, a szakma szeretete és a tanítás izgalma nagy súllyal esik latba. Ezek a maradás mellett szólnak – ahogy az a késztetés is, hogy változásokat érjenek el az oktatási rendszerben, amit legnagyobb eséllyel akkor tehetnek meg, ha továbbra is a pályán maradnak.

A videót Nyéki Martin és Szepesi László készítette.