Találtak egy gyógyszert, amely életet menthet koronavírus-fertőzés esetén, Magyarországon is elérhető

Találtak egy gyógyszert, amely életet menthet koronavírus-fertőzés esetén, Magyarországon is elérhető

(Fotó: Haley Lawrence/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy olcsó és széles körben elérhető gyógyszer, a dexametazon lehet az első olyan készítmény, amely segíthet megmenti a koronavírussal fertőződött betegek életét – írja a BBC.  Brit kutatók szerint a szteroid áttörést hozhat a betegség kezelésében, ugyanis a szer harmadával csökkenti a lélegeztetőgépen lévő, és ötödével a lélegeztetett (oxigénellátásra szoruló) betegek halálozási arányát.

A dexametazont annak a széles körű kísérletsorozatnak a részeként tesztelték, amely során a lehetséges gyógyszerek után kutattak a tudósok. A brit kutatók szerint, ha a szteroid hatását hamarabb megismerték volna, azzal legalább 5000 ember életét menthették volna meg Nagy-Britanniában.

A gyógyszer – amelyet a 60-as évek óta használnak – légzőrendszeri betegségek, tüdőbetegségek, bizonyos típusú tüdőgyulladások és szarkoidózis (a nyirokcsomók és más szervek gyulladása) esetén is hatékony megoldás lehet. A koronavírusos betegek esetében a legfontosabb hatása, hogy enyhíti azt a kárt, amit a szervezet saját magának okoz, amikor az immunrendszer túlzottan heves választ ad a koronavírusra. Ez a citokin vihar elnevezésű reakció, amely halálos következményekkel is járhat.

Az Oxfordi Egyetem kutatói eddig összesen 6000 beteget vontak be a vizsgálatba, közülük mintegy 2000 pácienst kezelték dexametazonnal. A szteroid óriási előnye – amellett természetesen, hogy hatékonynak bizonyult – az ára. A szer ugyanis a többi készítményhez képest rendkívül olcsó, egynapi kezelés ára 5,4 font, vagyis kétezer forint, és a kutatások szerint legfeljebb tíznapos kezelésre van szükség.

Peter Horby, a kutatás vezetője úgy fogalmazott: Ez az első olyan szer, amely jelentősen csökkentette a halálozási arányt, és ez nagy áttörést jelent.