Tízmilliókért nézhettünk örmény, lett, finn, liechtensteini focicsapatokat

Tízmilliókért nézhettünk örmény, lett, finn, liechtensteini focicsapatokat

A ferencvárosi Olekszandr Zubkov, Davide Lanzafame, Michal Skvarka és Ihor Haratyin ünnepli a Ferencváros továbbjutását a BL második selejtezőköréből (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 125 ezer eurót, napi árfolyamon számolva valamivel több mint 45 millió forintot fizetett az MTVA három Európa-konferencia Ligában indult magyar labdarúgó csapat hazai selejtezőinek közvetítéséért. Ebben ugyanakkor nincsenek benne a párharcok idegenbeli összecsapásai, valamint a Ferencváros mérkőzései. Utóbbiakra ráadásul még 2020-ban kötött hároméves keretszerződést a társaság. Összesen tehát 100 millió forint fölött van az idei költés – ez derül ki a sportcsatornát is működtető társaság frissített szerződési listájából.

A tavaly még 120 milliárd forintból, idén már 130 milliárdból működő Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a legtöbbet, 60 ezer eurót a kupagyőztes Újpest 2021-es selejtező mérkőzéseinek közvetítéséért fizetett. Ez két hazai találkozót jelentett. A Puskás Akadémia szintén két felcsúti találkozójának joga 45 ezer euróba került. Míg a Mol Fehérvárként versenyző egykori Videoton találkozójáért 20 ezer eurót fizetettek. A szerződési lista alapján – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – a megállapodások a hazai találkozókra szóltak.

A szerződések eltérő összegére magyarázat lehet, hogy nem ugyanannyi mérkőzést játszottak az együttesek. Hiszen míg a székesfehérváriak már az első selejtezőkörben búcsúztak az örmény Ararát Jereván ellen, addig a felcsúti csapat és az Újpest két-két kört ment, és utóbbinak jutott a legnevesebb rivális, a svájci FC Basel, amely aztán a végállomást jelentette a lila-fehéreknek. A Felcsút – a finn Inter Turku elleni továbbjutása után – a lettországi FK Rigas FS csapata ellen találtatott könnyűnek. A kupagyőztes Újpest a liechtensteini FC Vaduz ellen még továbbjutott, de a svájci FC Basellel már nem bírt. Ezek a csapatok ellen vívott hazai találkozók kerültek tehát 45 millió forintba az MTVA-nak.

Ezen kívül külön szerződött az MTVA a Sportfive Global Media nevű társasággal a Bajnokok Ligája, az Európa Liga és az egyébként idén először kiírt Európai-konferencia Liga idegenbeli selejtezőinek és rájátszástalálkozóinak közvetítésére. Ez 155 ezer euróba került, ami mai árfolyamon 56 millió forintot jelent. Így összességében 100 millió forint fölött volt az idei selejtezős végszámla.

És ehhez még hozzájön – mint arról éppen egy éve beszámoltunk –, hogy az MTVA a Bajnokok Ligája selejtezőjében indult Ferencvárossal már 2020 nyarán három évre előre megállapodott a nemzetközi kupaselejtezők közvetítéséről. Ezek azokat a mérkőzéseket jelentik, amelyeket a főtáblára jutás előtt játszott, illetve játszik a csapat. A szerződés értéke 855 ezer euró, jelenlegi árfolyamon több mint 308 millió forint.

Akkori cikkünkben megírtuk, hogy e-mailben érdeklődtünk az MTVA-tól többek között arról, hogy mi indokolta az FTC-vel a hosszú távú megállapodást, illetve mi történik akkor, ha nem kvalifikálja magát a sorozatba a csapat. Választ azonban nem kaptunk – azóta sem. Cikkünk viszont kisebb vihart kavart. Miután ugyanis számos híroldal szemlézte írásunket, egy kormánypártiságát nem titkoló elemzőhöz tartozó portál megmagyarázta a korábbi gyakorlattól eltérő szerződést. Szerintük ugyanis nem arról van szó, hogy az állami társaság megelőlegezte a Fradi bejutását a nemzetközi kupákba, hanem arról, hogy csak abban az esetben történik kifizetés, ha a klub kijut a nemzetközi porondra, és ott lesznek közvetíthető mérkőzései. A keretszerződés egyébként három évre szól.

 

 

 

 

 

Legutóbb arról számoltunk be, hogy bár az MTVA közérdekűadat-igénylésünkre megtagadta az UEFA-val kötött szerződések értékének kiadását, a törvényi kötelezettségei miatt végül mégis nyilvánosságra hozta, hogy 18,9 millió eurót fizetett a labdarúgó Bajnokok Ligája közvetítései jogaiért. A legrangosabb nemzetközi labdarúgó kupasorozat szerződése forintra átszámítva 6,85 milliárd forintot jelent. Szintén az állami társaságnál a másik két kupasorozat joga is. Ez 3 600 000 euróba – több mint 1,3 milliárd forintba – került.

Ugyanakkor a labdarúgó NB I-ért a Bajnokok Ligája díjánál egyetlen évadban többet ad ki: közel 10 milliárd forintot fizet ugyanis minden idényben a sugárzási jogokért az új szerződése alapján. A Bajnokok Ligája és a másik két kupasorozat szerződése a 2023/2024-es idény végéig, míg a Magyar Labdarúgó Szövetséggel kötött megállapodás a 2024/2025-ös szezon végéig szól.