Tízmilliókkal rövidíthették meg az idősotthon lakóit

Tízmilliókkal rövidíthették meg az idősotthon lakóit

Idős nő – Fotónk illusztráció (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú időn át, szervezetten dézsmálhatták a lakók nyugdíját egy Fejér Megyei idősotthonban. A Székesfehérvártól délre fekvő Sárosdon, az állami szociális intézményben több tízmillió forintos kárt okoztak az időseknek – értesült lapunk.

A sárosdi otthon a Fejér megyei állami ellátórendszer része. Az intézet ahhoz a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (SZGYF) tartozik, amelynek működéséről számos leleplező cikket írtunk – több ügyben rendőrségi nyomozás folyik –, és júniusban felmentették a főigazgatóját, Benedek István Zsoltot is. A 136 férőhelyes sárosdi otthonban idős, krónikus beteg és demens emberek élnek. Az itt lakók nyugdíját csapolták meg rendszeresen.

Az ügyben 2017-ben indult nyomozás, miután a sárosdi otthon felettes szervezete, a Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény feljelentést tett. Értesülésünket a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság és a megyei ügyészség is megerősítette. Utóbbi azt közölte, hogy nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás és hamis magánokirat felhasználása miatt nyomoznak. A tájékoztatás szerint a feljelentés még két olyan nyugdíjas megkárosításáról szólt, akik járandóságát az érintettek tudomása és engedélye nélkül vették fel.

A nyomozás alapján azonban a sértettek száma mára százas nagyságrendű, a bűncselekménnyel pedig a tettesek közel 30 millió forintos kárt okozhattak az ellátottaknak. Az eljárás még folyamatban van, az elmúlt időszakban is voltak meghallgatások. Ám két személyt már meggyanúsítottak – írták. Ennek alapján nem csupán az ügyintéző lehet gyanúsított, akinek feltételezett lenyúlásai miatt az eljárás indult.

Az ügyben megkerestük a közvetlenül az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot is. Többek között azt kérdeztük, zajlott-e belső vizsgálat az ügyben, az milyen eredményeket, személyi konzekvenciákat hozott. Továbbá, mivel nem ez az első hasonló eset, a visszaélések megelőzése érdekében hozott intézkedéseikről is érdeklődtünk. Állításuk szerint folyt belső vizsgálat, azután tett feljelentést az intézmény vezetője. Egyébként semmi olyat nem írtak, ami érdemben segítette volna a tájékozódásunkat. A jelek szerint vezetői felelősség nem vetődött fel: a telephelyvezető azóta is Szabó János, az intézményt pedig Cséplőné Gönczi Veronika igazgatja.

Az 1949 óta működő otthonra már többször tettek panaszt, a megyei kormányhivatal és az Alapvető Jogok Biztosa (AJB) is vizsgálódott már ott. Utóbbi jelentéséből kiolvasható néhány dolog a nyugdíjak útjáról és arról, hol lehet a rendszer gyenge pontja. E szerint a fenntartó az ellátottak nyugdíjából vonja le a térítési díjat és a gyógyszerek költségét. Ehhez hozzájárulást kell adniuk a beköltözőknek. Az ellátottak így a maradék pénzt kapják meg. Akad, akinek a számlájára utalják, másoknak viszont a helyi postára érkezés után adják oda a pénzt.

Nem ez az egyetlen eset a főigazgatóság rendszerében, ahol idősek pénze eltűnésének gyanúja vetődött fel. Mint arról beszámoltunk, a hajdúszoboszlói idősek otthonában is ugyanez történt. Ott külön számlán tárolták az ellátottak pénzét, papíron 17 millió forintnak kellett volna azon lennie. Ám amikor egy debreceni intézmény alá szervezték be a hajdúszoboszlói otthont, kiderült, hogy 13 millió forint hiányzik. A problémákat csak tetézte, hogy az átadás-átvételi iratokat úgy írták alá, mintha minden rendben lett volna. A hiányzó pénzt végül az intézmény költségvetéséből pótolták. Az ügyben nyomozás indult költségvetési csalás gyanúja miatt. Miután lapunk beszámolt a történtekről, idén nyáron felmentették tisztségéből az érintett debreceni intézményvezetőt. Korábban ugyancsak a hajdúszoboszlói intézményben 16,4 millió forintot sikkasztott el egy pénztáros. Őt a bíróság hétéves börtönbüntetésre ítélte.

Siralmas állapotok

Az Alapvető Jogok Biztosa 2016-ban egy lakó bejelentése alapján indított vizsgálatot, aki szerint a sárosdi intézmény lelakott: a falak mállanak, rosszak a higiéniás körülmények, a szennyvíz nem folyt le, a zuhanyzók töröttek, penészesek, a szobák túlzsúfoltak. A vizsgálat siralmas állapotokat talált az egykori Esterházy-kastélyban: már a diákokat fogadó kollégiumokban is ritkák a 7-8 személyes szobák, itt pedig még 10 és 12 férőhelyes szobák is vannak. A bútorok jó részéről hiányoztak a fogantyúk, a fiókok nem jártak. Azt is írták, hogy a berendezés és a bútorzat az ellátottak életkori, egészségi és mozgásállapotának csak részben felel meg; a kormányhivatal szerint a kastély épülete alkalmatlan az ott gondozott 136 személy ellátására

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/41. számában, október 9-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/41. számban? Itt megnézheti!