Több egészségügyi intézményben tumultus alakult ki

Több egészségügyi intézményben tumultus alakult ki

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján 2020. április 11-én.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több intézményben is tumultus alakult ki azután, hogy hétfőn újabb egészségügyi ellátások váltak elérhetővé – mondta az operatív törzs keddi tájékoztatóján Müller Cecília. Egyúttal azt kérte, hogy mindenki telefonon egyeztessen időpontot, mielőtt valamilyen vizsgálatra elmenne. Az országos tiszti főorvos szavai szerint az elmúlt 14 nap trendjét nézve megállapítható, hogy az enyhítéseket követően sem nő a fertőzöttek száma, továbbra is leszállóágban van a járvány.

Security Check Required

Bodó Sándor az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára volt ezúttal az operatív törzs egyik résztvevője és a kormány korábbi, munkahelyvédelmi intézkedéseiről beszélt. Így arról a programról, amely meghatározott körülmények között bértámogatást ad, erre egyébként már 7200 vállalkozás adott be pályázatot. Hat olyan cég volt, amely 1000 feletti munkavállalóval vesz részt a programban. – Összességében több mint 100 ezer embernek segítettünk, hogy megmaradjon a munkahelye – fogalmazott az államtitkár. Ez már csak azért is fontos, hiszen – mint kiderült – április végén 330 ezer volt a regisztrált álláskeresők száma.

Müller Cecília ezúttal is a friss adatokról beszélt: az elmúlt 24 órában 21 fővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Öt ember elhunyt, így már 467 áldozata van a vírusnak, közülük 434-en 61 év felettiek. Jelen pillanatban 1677 az aktív fertőzöttek száma, 45 százalékuk budapesti.

Az országos tiszti főorvos beszámolt arról is, hogy miután hétfőtől újabb egészségügyi szolgáltatások váltak elérhetővé, több helyen tumultust tapasztaltak. Ezért ismét arra kért mindenkit, hogy telefonon egyeztessen, mielőtt valamilyen vizsgálatra elmenne.

Müller Cecília azt is hangsúlyozta, hogy a vírust nem terjeszti sem szúnyog, sem pedig kullancs. Ezért azért mondta el, hiszen ilyen hosszú bezártság után érthető, ha sokan kimennek a szabadba és ott töltik az idejüket. Vannak azonban más betegségek, amiket a szúnyogok terjeszthetnek, ilyen például a nyugat-nílusi láz, ám ez utána emberről emberre nem terjed. A kullancs is adhat át betegséget, ilyen a lyme-kór, illetve a vírusos agyvelőgyulladás. A kullancs egyébként néhány órán keresztül csak megkapaszkodik a bőrön ezért érdemes minél gyorsabban kiszedni, de nem szabad tekergetni és „gyötörni”, mert akkor a potrohában lévő kórokozók megfertőzhetik az embert.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa beszámolt arról, hogy az elmúlt 24 órában a rendőrök 31 esetben intézkedtek, amiért az érintettek nem tartották be a védelmi intézkedéseket, vagyis a védőtávolságot vagy az arc eltakarását.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • A textilmaszkot minden használat után ki kell mosni, az orvosi maszkot pedig érdemes négyóránként cserélni.
  • A nagyszülők és az unokák találkozhatnak, de csak akkor, ha mindenki egészséges és kölcsönösen vigyázzanak egymásra.
  • Habár elhangzott a kérdés, az nem derült ki, hogy tervezik-e felülvizsgálni a 65 év felettieknek meghatározott vásárlási idősávot.
  • A fővárosban az elmúlt napon nem tapasztaltak szabályszegést a rendőrök.
  • A járvány alatt alacsony volt a megbetegedett gyerekek száma, Müller Cecília szerint 6 év alattiaknak nem szükséges a maszk.
  • A szociális távolság megtartása elegendő az országos tiszti főorvos szerint azoknál, akik például a gyerekeket viszik a játszótérre. Vagyis maszkot nem kell viselniük.
  • Annak kapcsán, hogy a napokban nőtt az aktív fertőzöttek száma, Müller Cecília azt hangsúlyozta, hogy trendeket kell figyelni, nem pedig egy-két nap változását. Az utóbbi 10-14 napban a trend mindenképpen lefele irányuló mutató. Vagyis, az enyhítéseket követően sem nő a fertőzöttek száma, továbbra is leszállóágban van a járvány.