Több ezer eurós büntetést kaphat Bécsben, aki hagyja elhízni a kutyáját

Több ezer eurós büntetést kaphat Bécsben, aki hagyja elhízni a kutyáját

Az Állatorvostudományi Egyetem Sebészeti és Szemészeti Tanszék és Klinika 2016. július 8-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bécsi állatorvosok körében végzett felmérés szerint egyre több az elhízott házi kedvenc az osztrák fővárosban. A legnagyobb probléma azonban, hogy a gazdik jelentős része nem betegségként kezeli az elhízást, így nem is tesz ellene. Aki extrém módon túleteti a kutyáját, macskáját, az állatkínzást követ el és akár 7,5 ezer eurós büntetést is kaphat érte.

Az elmúlt évtized során nemcsak az Egyesült Államokban, de Ausztriában is egyre több lett az elhízott kutya, macska. Amerikában tíz év alatt például 66 százalékkal nőtt a felesleges kilókkal küzdő kutyák aránya. Ráadásul se a gazdiknak, se a négylábúaknak nem tett jót a koronavírus miatti több hetes lezárás sem.

A Bécsi Állatorvosi Kamara megbízásából készített felmérésben résztvevő állatorvosok szintén megerősítették ezt a trendet: kétharmaduk praxisában egyre több elhízott kutya és macska szorul segítségre. A legtöbbjüket azonban általában nem a plusz kilók miatt viszik állatorvoshoz, hanem az emiatt kialakuló mozgásszervi elváltozások, vagy belgyógyászati problémák miatt. A felmérésből az is kiderült, hogy az elhízás miatt Bécsben már minden ötödik házi kedvencnél kialakult valamilyen krónikus betegség, amelynek kezelése jelentős kiadásokat jelent. Egy 25 kilós, a felesleges zsírpárnák miatt izületi fájdalmaktól és szívelégtelenségben szenvedő kutya esetében a havi gyógyszeradag nagyjából 105 euróba kerül, ehhez jön még a rendszeres állatorvosi kontroll díja.

A legnagyobb probléma azonban, hogy a gazdik nagy része nem tekinti betegségnek az elhízást, így nem is tesz ellene semmit. Vagy ha fel is ismerték, hogy baj van, egyharmaduk szánalomból képtelen fogyókúrára fogni az állatot. Pedig egy 15 kilós kutya számára egy rágóka-jutalomfalat például annyit jelent, mintha egy átlagos testalkatú felnőtt megenne egy hamburgert. Egy cica számára egy szelet szalámi pedig egy zacskó chipsszel plusz egy darabka sajttal ér fel.

– Aki annyira túleteti a kis kedvencét, hogy ezzel fájdalmat okoz az állatnak, vagy tartós következménnyel jár, az már nem állatszeretet, hanem állatkínzás – magyarázta Eva Persy, a Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatal vezetője. Így akár 7500 eurós bírságot is kaphat, ha feljelentés is születik. Aki igazán szereti a négylábú kedvencét, az nem jutalomfalattal kényezteti, hanem játszik vele, szeretgeti és az együtt eltöltött idő az igazi jutalom – tette hozzá.

És honnan lehet tudni, hogy a kutya vagy macska túl kövér? A bordáknak nem szabad kilátszaniuk, de ha az ember finoman rájuk teszi a kezét, akkor érezni kell azokat. Intő jel lehet az is, ha eltűnik a kutya, cica dereka – tanácsolják az állatorvosok.

Címkék: macska, kutya, elhízás