Több száz millió forint értékben loptak autókat a Wallistól

Több száz millió forint értékben loptak autókat a Wallistól

Képünk illusztráció (Fotó: bmw.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az év eleji leltározáskor vették észre a Wallis Könyves Kálmán körúti telephelyén, hogy eltűnt két és fél tucat nagy értékű gépjármű – derítette ki a 24.hu. Mindez úgy, hogy a parkolót kerítés és sorompó veszi körül, továbbá kamera és őrbódé is felügyeli. A Budapesti Értéktőzsde honlapján erről februárban egy szűkszavú közlemény tudósított. A hatodik leggazdagabb magyar, Veres Tibor érdekeltségébe sorolt AutoWallis Nyrt. két leánycégének a telephelyéről vittek el 250 millió forintnyi eszközt – derült ki ebből. Büntetőfeljelentést tettek, a rendőrség pedig megkezdte a nyomozást.

A 24.hu elérte az egyik vevőt, P.-t, aki elmondta: ő teljesen szabályosan jutott hozzá az autójához, fizetett érte, a rendőrség később mégis lefoglalta azt. A Könyves Kálmán körúti kereskedésben vett egy használt BMW-t, a vételárat a helyszínen készpénzben rótta le. Állítása szerint a cég, miután készletfinanszírozott hitel volt a kocsin, először tehermentesítette azt, majd ezt követően bocsátotta a rendelkezésükre. Aztán váratlanul a rendőrség vitte a járművet, azzal az indokkal, hogy a kocsi körözés alatt áll, és az autó hónapok óta egy telephelyen áll.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a lapot arról tájékoztatta, hogy P. története egy a sok közül, a Wallisnál történt lopás pedig nem kizárt, hogy az egyik alkalmazotthoz köthető. A bűncselekménnyel összesen 301 millió 322 ezer forintos kárt okoztak. Különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás megalapozott gyanújával indítottak nyomozást, és nem 24, hanem 25 gépkocsit foglaltak le. Egy 25 éves férfit februárban le is tartóztattak: a lap információi szerint ő lehetett az az értékesítő, aki P. esetében is közreműködött a vásárlásnál.

Többet egyelőre nem sikerült megtudni, de a Wallisnál arra gyanakodnak: a régóta náluk dolgozó értékesítő a papírokkal és kulcsokkal együtt kivitt a telepről járműveket, azokat külső helyszínen adta át a tulajdonosoknak, a szerződéseket meghamisította, a pénzt pedig zsebre tette. Ebben egy külsős autónepper is segédkezhetett neki. A 24.hu forrása viszont azt mondta, bent, a Wallisnál fizette meg a vételárat, és erről a cégnek videófelvétele is van.

A lap szerint több kérdést is felvet az ügy. Hogyan nem tűnik fel az egyik legnagyobb autókereskedőnek, hogy tízmilliónál is nagyobb értékű autók tűnnek el? Hogyan vihetné ki egy értékesítő csak úgy őket a telephelyről? A telephelyen nemrég 70 autót számolt össze a lap újságírója: ennek hogyan tűnhet el a harmada-negyede úgy, hogy azt a leltározás előtt észre sem veszik?

Miközben a vevők ráadásul jogosan igényt tarthatnak a kocsikra vagy a pénzükre, a 24.hu úgy tudja, a Wallis az adásvételi szerződéseket semmisnek tekinti, és a magáénak tudja az autókat. P. elmondása szerint már hónapok óta nincs nála az általa megvásárolt jármű, a Wallis pedig érdemben nem hajlandó vele tárgyalni a kártalanításról.