Többnapos gyertyagyújtást terveznek Karsai Dániel tiszteletére

Többnapos gyertyagyújtást terveznek Karsai Dániel tiszteletére

Karsai Dániel (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dani temetése – végakaratának megfelelően – szűk családi és baráti körben lesz vidéken a hónap második felében. Tervezünk egy néhány napos gyertyagyújtást is, melynek során mindenkinek lesz lehetősége Dani emléke előtt tisztelegni, leróni kegyeletét – írja Karsai Dániel testvére posztjában. – Dani elvesztése közös trauma, mindenkinek fájdalmas, szomorú együttélni a tudattal, hogy már szombat óta nincs közöttünk – folytatta. A gyertyagyújtás pontos helyszínét és időpontját később közlik. 

Karsai Dániel szombat este halt meg 47 évesen. Az alkotmányjogásznál 2022 nyarán diagnosztizáltak ALS betegséget, amely a központi idegrendszer mozgásért, beszédért, nyelésért és légzésért felelős izmainak pusztulásával, idővel teljes bénulással és fulladással jár. A betegséget az orvostudomány még nem tudja gyógyítani. Az alkotmányjogász haláláig pereskedett azért, hogy maga dönthessen az élete végéről, hiszen az aktív eutanázia ma nem legális Magyarországon. Végül a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult: a bíróság, helyt adva a sürgősség iránti kérelmének tavaly novemberben meg is hallgatta Karsait. Idén júniusban azonban elutasította beadványát, majd szeptember elején a fellebbezését is, így jogerősen kimondták, hogy a magyar állam nem sérti az emberi jogait azzal, hogy nem teszi számára lehetővé az aktív eutanáziát.