Többszörösére nőhet napokon belül a betegek száma

Többszörösére nőhet napokon belül a betegek száma

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője a Szlávik Jánossal, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosával rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akár a több százas nagyságrendet is elérheti a következő napokban a fertőzöttek száma – erről beszélt az operatív törzs sajtótájékoztatóján az országos tiszti főorvos. Kiderült az is, hogy a jelenlegi betegek közül ketten vannak súlyos állapotban, bár újabban nem árulják el sem az érintettek életkorát, sem azt, hogy honnan származnak. Müller Cecília bejelentette azt is, hogy egy laborban sikerült izolálni a vírust, de arra még tudott válaszolni, hogy ebből mikor lehet akár vakcina.

Percről percre követtük a tájékoztatót, ezt itt tudja elolvasni:

15:38: Nem tervezik tesztelni az összes parlamenti képviselőt, arról pedig ők döntenek, hogy meddig üléseznek.

15:33: Ketten vannak Müller Cecília tudomása szerint súlyos állapotban, tehát még kevés számú lélegeztetett beteg van. De bőségesen áll rendelkezésre lélegeztető gép és újakat is be fognak szerezni – mondta.

15:31: Még a fertőzöttek életkorát sem hozzák nyilvánosságra. Müller Cecília annyit mondott, hogy nem kizárólag időseket érinti, de a fiatalabbak a tüneteket könnyebben átvészelik. Kiskorú fertőzöttről a tiszti főorvos nem tud.

15:28: A Magyar Orvosi Kamara javaslatcsomagja kapcsán Müller Cecília azt mondta, hogy a kamara elnökével jó kapcsolatuk van. Minden javaslatra nyitottak, többet elfogadtak, de semmilyen konkrétumot nem említett.

15:23: Azt továbbra sem árulják el, hogy miért nem közlik akár megyékre lebontva, hogy hol vannak az új fertőzöttek. Ezzel egyébként Európában az egyetlen ilyen országban vagyunk. – Nem riogatni szeretnénk, hanem megelőzni – mondta Müller Cecília.

15:25: – Szélesítjük a vizsgálatok körét – ennyit mondott a tiszti főorvos arra, hogy lesz-e tömeges tesztelés.

15:23: A WHO ajánlása szerint több tesztet kell végezni – szólt az újságírói felvetés. Müller Cecília erre megismételte, hogy bővítették a laborok számát, ahol a vizsgálatokat végzik. A tiszti főorvos arra nem tudott válaszolni, hogy az izolált vírusból mikor lehet vakcina. – Egy vírusellenes szer kifejlesztése akár egy-két évig is eltarthat – mondta, de óriási lépés, amit a magyar kutatók elértek.

15:20: A Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjában Magyarországon elsőként sikerült izolálni az új koronavírust, ezzel lehetőség nyílik a hazai vakcina fejlesztésére, a vírus működésének jobb megismerésére. Rövid időn belül elérhetővé teszik a vírus élő és nem élő formáját hazai és nemzetközi kutatócsoportok számára. Elkezdtek tesztelni már egy vírusellenes szert és minden segítséget megadnak a kutatócsoportnak.

15:15: Müller Cecília azt mondta, hogy sok kérdést kapnak a szabadtéri sportolásról, aki nem beteg és nincsenek tünetei, az megteheti.

15:13: A tiszti főorvos ismét arra kérte főként az időseket, hogy maradjanak otthon, mert az a legbiztonságosabb számukra.

15:12: Müller Cecília beszámolóját a legfrissebb adatokkal kezdte, hogy már 50 megbetegedésről tudunk. – Ez a terjedés nagyjából megfelel annak a mértéknek, amire számítunk – mondta, hozzátéve, hogy az elkövetkező napokban meg is tud ez többszöröződni. Egy megbetegedett ugyanis 2-3 másik embernek tudja átadni. Az elkövetkező napokban kár több százas nagyságrendet is elérheti a megbetegedések száma.

15:10: Hegyeshalomban torlódás alakult ki, közúti blokádod képeztek azok, akik nem léphettek be az országba. Kedden 21 és 24 óra között a román, illetve bolgár állampolgárok, éjféltől hajnali 5-ig pedig csak a román állampolgárok átutazhatnak az országon.

15:00: Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője azzal kezdte, hogy új szakaszba lépett a koronavírussal szembeni védekezés és megismételte azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyeket Orbán Viktor jelentett be az Országgyűlésben hétfőn. Így az üzletek nyitva tartásának korlátázását, a zenés helyek bezárását, a sportrendezvények közönség előtti tiltását, illetve a határzárat.