TÖOSZ: Nem először akarják elvenni az iparűzési adót, de most sem fog sikerülni

TÖOSZ: Nem először akarják elvenni az iparűzési adót, de most sem fog sikerülni

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszédet mond a kamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy felzúdulást keltett az önkormányzatok körében Parragh László javaslata, amely szerint egy évre felfüggesztenék az iparűzési adófizetési kötelezettséget. Általános a vélemény, hogy bevezetése halálos döfés lenne az önkormányzatok számára.

– Az iparűzési adó hozzávetőlegesen ezer milliárd forint bevételt jelent az önkormányzatok számára, amelyből 800 milliárd forintot működésre fordítanak. Vagyis olyan feladatokra, amelyeket az államnak kellene finanszírozni. Ebből adódóan el lehet venni az iparűzési adót az önkormányzatoktól, de akkor ezt az összeget a magyar államháztartásnak kell állnia – nyilatkozta a Magyar Hangnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, egyben Tab kormánypárti polgármestere. – Úgy látom, a magyar költségvetésnek nincs erre pénze. Ha még fejlesztésre használnánk ezt az összeget, akkor esetleg lehetne alapja a javaslatnak, de így nincs. Hiszen ebből 800 milliárd forintból finanszírozzuk a könyvtárakat, a közlekedést, a művelődési házakat, az egészségügyi és szociális ellátást és a helyi oktatási intézményeket. Persze el lehet venni a forrást, de akkor be lehet zárni az önkormányzatokat, és az önkormányzati feladatokat át kell venni az államnak, amire úgy tűnik, képtelen.

– Arra lennék kíváncsi, hogy az ötletgazda Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke – aki nem először jelentkezik ezzel az ötlettel – miért nem ajánlotta fel a vállalkozók által a kamaráknak fizetett regisztrációs díjat a gazdaság kisegítésére. Persze értem én, hogy kellemetlen a vállalkozóknak kétfelé fizetni adót, helyben és az államnak – jegyezte meg.

Kérdésünkre Schmidt Jenő elmondta, szerinte nem lesz szükség lobbizni a tervezett intézkedés bevezetése ellen, „mert halott ötlet, fél évvel ezelőtt sem sikerült bevezetni és most sem fog, mert a Pénzügyminisztériumnak arra a 7-800 milliárd forintra szüksége van, amivel az önkormányzatok működését biztosítani lehet”.

Hasonlóképpen látja a helyzetet Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, aki az Indexnek nyilatkozva a következőket mondta. „Az önkormányzatok az iparűzési adó több mint 80 százalékát az állami, illetve az önkormányzati feladatok működésére költik. Fontos kiemelni, hogy ez a szám 2020-ra vonatkozik, de jövőre a 100 százalékot is elérheti az idén visszaesett gazdasági teljesítmény miatt csökkent iparűzési adóbevételek okán. Abban az esetben, hogy ha ez a forrás kikerül, vagy legalábbis nagyon keményen megcsappan, akkor elláthatatlanok lesznek az önkormányzati feladatok. Ennyire egyszerű ez, ezt pontosan tudja a miniszterelnök úr is, hiszen rendelkezésére áll a Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium minden ezzel kapcsolatos információja.”

A Fővárosi Önkormányzat nevében, amely a legnagyobb vesztese lenne az intézkedés esetleges bevezetésének, Tüttő Kata főpolgármester-helyettes reagált a hírre, a Városháza Facebook-oldalán a következőkkel: „Egész évben csapolták a járvány alatt, az önkormányzatok bevételeit, de most vesznek egy nagy levegőt és elveszik az egészet”. 

Hangsúlyozta: az iparűzési adó a Fővárosi Önkormányzat egyetlen adóbevétele, például ebből működik a BKV, vagyis „ha nincs iparűzési adó, nincs közösségi közlekedés. Ha nincs közösségi közlekedés, nincs iskola és a többség dolgozni sem fog tudni, igazából senki sem, mert a közvilágítást is az iparűzési adóból fizeti a város”. – Nem azon kellene inkább dolgozni, hogy Magyarország megkapja az EU helyreállítási alapjából azt a 2500 milliárdot? Na, az tényleg segítene – zárta sorait.