Toroczkai László sem tagadja, hatékony fegyver ellenük a Fidesz-bélyeg

Toroczkai László sem tagadja, hatékony fegyver ellenük a Fidesz-bélyeg

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke (Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Van egy olyan hangulat a parlamenti folyosón, amiből érezni lehet, hogy több párt örülne annak, ha a 2014 előtti listás, arányos választási rendszer visszaállna – ezzel magyarázta a Telexnek adott interjújában Toroczkai László, hogy miért nyújtották be javaslatukat a budapesti választási rendszer átírásáról. Ez az a javaslat, amelyet a Fidesz átengedett és kedden már szavazhat is róla az Országgyűlés. Szakértők korábban a Magyar Hangnak arról beszéltek, hogy az elfogadásával a Mi Hazánknak és a Kétfarkú Kutya Pártnak is lehetnének képviselői a Fővárosi Közgyűlésben, ez pedig mindenképp gyengíthetné a jelenleg Karácsony Gergely mögött álló többséget.

A Mi Hazánk elnöke szerint mindenki látta, hogy az a rendszer, amit 2014-ben a Fidesz egyoldalúan alakított ki a fővárosban, az mindig a nagy pártoknak kedvez, hol a Fidesznek, hol a balliberális DK-nak, „aki az alfahím az összefogásban”. A Mi Hazánk Mozgalomnak, és a főváros esetében például a Kétfarkú Kutya Pártnak nyilván ez a választási rendszer nem kedvez, de szerinte más pártoknak is jobb lenne az arányos és igazságos listás választási rendszer. – Nyilvánvalóan a DK-nak is kellemetlen az, hogy a 0,5 százalékos Párbeszéd sakkban tartja őt a fővárosban – mondta.

Toroczkai László beszélt Ungár Péterről is, szerinte az LMP társelnöke a Mi Hazánk Mozgalom szlogenjeit lopta az utóbbi időben. – Néha meglepődöm, mintha csak én beszélnék a parlamentben. Konkrétan lopja a témáinkat. Az 1 százalékra zuhant LMP kétségbeesetten próbál a Mi Hazánk hátán visszakapaszkodni a politikába – fogalmazott.

A pártelnök egyébként abszolút sikerként értékeli, ahogy folyamatosan erősödnek az alapításuk óta, most a kormányzóképességet kell magukról elhitetni. Ellenük azonban hatékony az a „tudatos fegyver”, amit a balliberális oldal bevet, a Fidesz-bélyeg. Ettől függetlenül úgy érzi, hogy csak ők tudnának kormányt váltani mondjuk tíz éven belül, vagy 2030-ig.