Továbbra sem találja a rendőrség a Liszt Ferenc teret letaroló ultrákat

Továbbra sem találja a rendőrség a Liszt Ferenc teret letaroló ultrákat

Szurkolók a Liszt Ferenc tér romjain

Fotó: Facebook / Soproni Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két hét elteltével sincs nyoma a terézvárosi Liszt Ferenc teret szabályosan széttaposó külföldi szurkolóknak – tudta meg a Magyar Hang a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól.

Mint lapunk is beszámolt róla, a Sevilla futballdrukkerei teljesen leamortizálták a teret május 31-én a Budapesten megrendezett Európa-liga-döntő előtt. A legalább háromezer főt számoló szurkolói csapat azután vadult meg, hogy összefutottak néhány, ellenségesnek számító lengyel ultrával: repültek a székek, üvegek, a helyi virágágyásokból csak széttaposott massza maradt, a szurkolók pedig a téren könnyítettek magukon.

A történtek miatt a VI. kerületi Rendőrkapitányság nyomoz, csoportosan elkövetett garázdaság gyanújával. Kihallgatni azonban senkit sem tudtak hétfő délutánig, vagyis a rendőrség továbbra is ismeretlen tettesek után kutakodik – bár a Magyarországra érkező, a téren duhajkodó drukkerekről rengeteg felvétel készült.

A rendőrség korábban elküldött válaszaiból az is kiderült, hogy miért nem tudták azonnal megakadályozni a rendbontást: egyszerűen azért, mert nem voltak jelen nagy erőkkel az incidens kirobbanásakor. „A Liszt Ferenc téren a közelben tartózkodó rendőrök azonnal a helyszínre mentek, és megakadályozták a szurkolók közötti további erőszakos cselekményeket. A rendőrök érkezésére az elkövetők elfutottak” – írta a BRFK. Ők egyébként úgy látják, hogy szakszerűen látták el a rendezvénybiztosítási feladatokat: a szurkolói útvonalak és a Puskás Aréna mellett kiemelt számban őrködtek, ám a 60 ezer szurkoló mellé csak nem állíthattak egy-egy rendőrt.

A keményvonalas ultrák persze a szakszerű biztosítás mellett is találtak lehetőséget az összecsapásra: az a meccs délutánján az Egressy úton olyan tömegverekedés alakult ki, hogy egy spanyol és svéd látogatót kórházba is kellett szállítani- és hét lengyelt állítottak elő verekedés miatt.

A Liszt Ferenc téren összesen 4,1 millió forintos károkozás történt, a kertészeti egyetem diákjai által ültetett palánták teljesen elpusztultak – tudtuk meg Soproni Tamástól, Terézváros momentumos polgármesterétől. Soproni a történtek miatt a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséghez, mint az óriási sportesemény szervezőjéhez nyújtotta be a tereprendezés számláját – a több tízmilliárd forint felett rendelkező ügynökség azonban eddig nem válaszolt a polgármester megkeresésére