Átlátszó: Milliárdok folynak el rendezvényekre

Átlátszó: Milliárdok folynak el rendezvényekre

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterjelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Puskás Arénában rendezendő foci Európa-liga döntő rendezvényszervezési feladataira 392 milliót szán a kormány, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) pedig 2,4 milliárdot költhet rendezvényekre – derül ki a Nemzeti Kommunikációs Hivatal negyedéves tájékoztatójából, amelyet az Átlátszó szemlézett. A tényfeltáró portál szerint a kivitelezői feladatokat minden esetben Balásy Gyula cégei kapták. A NKOH 4,7 milliárd forint értékű közbeszerzést folytatott le 2023 első negyedévében, ám valódi verseny nem volt, hiszen a feladatokat egy olyan keretmegállapodás részeként osztották ki, amelynek csak egy nyertese volt korábban.

A legtöbb pénzt az MCC-hez került, ezt követi a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Nonprofit Zrt. 536 millióval (pontosan meg nem nevezett célokra), illetve további 391,9 millió forinttal „komplex rendezvényszervezési és kapcsolódó kommunikációs ügynökségi feladatok ellátására” az UEFA Európa-liga döntőjéhez kapcsolódóan. A listán szerepel még egyebek között az MVM Ügyfélkapcsolati Kft. 155,9 millió forinttal, a KKM Magyar Diplomáciai Akadémia Kft. 220 millió forinttal, Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. 201 millió forinttal és egy sor más szervezet több tízmilliós, vagy százmillió feletti összegekkel. A megbízásokat a a NKOH-val kötött keretmegállapodás értelmében a Lounge Event Kft. (korábban Moonlight Event Kft.) és a Visual Europe Zrt. párosa teljesítheti, amelyek Balásy Gyula nagyvállalkozó érdekeltségei.

A lap idézi a Transparency International napokban publikált Tenderbajnok című összesítését, amely szerint az NKOH által kiírt közbeszerzések többségét a szintén Balásyhoz köthető New Land Media Kft. és az említett Lounge Design Kft. kapja. Ez utóbbi cég bevételét 4,2 millióról öt év alatt 23,4 milliárd forintra tornázta fel. Hasonló sikereket tudhat magáénak a Visual Europe Zrt., amelynek tulajdonosa a New Land Media. A cég 938 millióról 7,9 milliárdra növelte éves forgalmát 2017 és 2021 között.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal 2014-ben jött létre, felettes szerve a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda. Az NKOH feladata a kormány irányítása alá tartozó költségvetési szervek és intézmények, valamint állami cégek kommunikációjának ellátása.