Újabb kínai vakcinát engedélyezett a magyar hatóság

Újabb kínai vakcinát engedélyezett a magyar hatóság

Újonnan érkezett kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinák Tóth Imre veszprémi háziorvos Ördögárok utcai orvosi rendelőjében 2021. március 4-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb kínai koronavírus elleni védőoltást engedélyezhettek Magyarországon. A kínai CanSino Biologics ugyanis bejelentette, hogy a vakcináját sürgősségi alkalmazásra engedélyezték hazánkban. Ez a második kínai védőoltástípus, amely jóváhagyást kapott a Sinopharm után – számolt be a Reuters híradásáról a Napi.hu.

A hírügynökség a cég közleménye alapján azt írja, hogy a magyar Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a III. fázisú vizsgálat időközi eredményei alapján engedélyezte a CanSino Convidecia márkanevű készítményének felhasználását. Mint írják, a CanSinoBIO oltása egyadagos vakcina, amelyet jelenleg Kínában, Pakisztánban és Mexikóban is engedélyeztek. Vírusvektor-alapú, akárcsak a Szputnyik, a Johnson & Johnson és az AstraZeneca vakcinája. Az OGYÉI honlapján, ahogy a Napi.hu, mi sem találtunk erről tájékoztatást.

Frissítés: Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján bejelentette, két új vakcina behozatalát engedélyezte az OGYÉI, az egyik a kínai CanSino, a másik pedig az indiai Covishield.

Mint a 444 írja, egy csütörtökön megjelent kormányrendelet-módosítás értelmében olyan gyógyszereket is behozhatnak és használhatnak az országban, amiket EGT-megállapodásban részes államban, vagy EGT-megállapodásban nem részes, de a klinikai vizsgálatok, illetve a gyógyszergyártás tekintetében a magyarországihoz hasonló szabályozást használó államban engedélyeztek. Ugyanezt a rendeletet módosították januárban a Sinopharm engedélyezéséhez is. Lehetővé tették az oltóanyag használatát abban az esetben is, ha már használják uniós tagjelölt országban: mivel ez Szerbiának köszönhetően teljesült, még aznap jóváhagyták a vakcinát.

A cég állítása szerint a vakcina 65,3 százalékos hatékonysággal véd a tünetes megbetegedéstől, de a részletes eredményeket még nem tették közzé.

A Telex információi szerint a CanSino vakcináját már korábban, még a Sinopharm-vakcina és a Sputnyik V engedélyezése előtt vizsgálta a magyar gyógyszerhatóság, de akkor a szakértők szerint még nem volt elérhető elegendő információ róla. A cég honlapján nem találni találni ennek nyomát, de a magyar engedély híréről a Global Times nevű, angol nyelvű kínai pártlap is beszámolt. Eszerint a lapnak maga a CanSino mutatott meg az engedélyről hivatalos dokumentumokat. A lap cikke szerint azonban arról még nincs információ, hogy mekkora mennyiség jöhet Magyarországra, és mikor érkezhet az első szállítmány.