Újabb lesújtó vélemény a magyar kormány tevékenységéről

Újabb lesújtó vélemény a magyar kormány tevékenységéről

Az új kormány tagjai a Sándor-palotában tartott kinevezési ünnepségen 2018. május 18-án. Középen Áder János köztársasági elnök (b8) és Orbán Viktor miniszterelnök (b7), mellettük balról-jobbra Trócsányi László igazságügyi miniszter, Süli János, a paksi atomerõmû bõvítéséért felelõs tárca nélküli miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kásler Miklós emberi erõforrásokért felelõs miniszter, Benkõ Tibor honvédelmi miniszter, Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelõs tárca nélküli miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter, Nagy István agrárminiszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelõs tárca nélküli miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország kormánya tovább folytatta a jogállamiság és a demokratikus intézmények lebontását – írja a Privátbankár a Human Rights Watch (HRW) tegnap nyilvánosságra hozott éves jelentésére hivatkozva.

A New York-i székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet az alábbi területeken lát (nem először) problémákat:

Igazságszolgáltatás befolyásolása

A dokumentum szerint a magyar kormány olyan változtatásokat javasolt a közigazgatási bíróságokkal kapcsolatban, amelyek lehetővé tennék az állami intézmények számára, hogy a kedvezőtlen közigazgatási bírósági ítéleteket az Alkotmánybíróságon fellebbezzék meg, amely többségében a hatalmon lévő párthoz közeli bírákból áll.

Tudományos szabadság korlátozása

A HRW szerint júniusban a kormány ismét támadást intézett a tudományos szabadság ellen azzal a törvénnyel, mely fokozza az állami ellenőrzést Magyarország legnagyobb és legrégebbi tudományos intézménye, a Magyar Tudományos Akadémia felett.

Sérti az uniós jogot a civil törvény - mondja az Európai Bíróság főtanácsnoka | Magyar Hang

Rossz bánásmód a menedékkérőkkel

A jelentés kiemelte, hogy a magyar hatóságok továbbra is csupán egy vagy kettő menedékkérő családot engedtek át a határátkelőhelyeken hetente, és ezáltal ezreket hagytak rossz körülmények között Szerbiában.

Hozzáteszik: szeptember elejére több mint 300 ember volt fogva tartva a két tranzitzónában, köztük körülbelül 170 gyermek. Aggasztónak tartják a Szerbiába való visszatérítéseket is.

A jelentés megjegyzi azt is: az Emberi Jogok Európai Bírósága tavaly októberi ítélete szerint a magyar kormány 2015-ben megsértette a sajtó- és szólásszabadságot azáltal, hogy megtagadta a belépést egy újságírótól a menekültek befogadóközpontjába.

Romló médiaviszonyok

A médiapluralizmus tovább csökkent azáltal, hogy egyre több sajtóorgánum támogat kormányzati vonalat akár kormányközeli tulajdonosok miatt vagy éppen közvetlen kormányzati befolyásolás eredményeképpen. Hozzáteszik: A kormányközeli média továbbra is folytatta a kritikus újságírók és sajtóorgánumok lejáratását.

Fidesz, romák

A dokumentum kitér arra is, hogy márciusban felfüggesztették a Fidesz tagságát az Európai Néppártban (EPP) amiatt, mert a Fidesz megsértette a csoport jogállamisággal és alapvető jogokkal kapcsolatos értékeit.