Újabb milliós kártérítéseket fizet Győr Borkai szuperhídja miatt

Újabb milliós kártérítéseket fizet Győr Borkai szuperhídja miatt

A Kálmán Imre gyalogos és kerékpáros felüljáró az átadás napján a győrszentiváni városrészben 2019. szeptember 5-én. (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb károsultak peren kívüli egyezségi ajánlatát fogadta el a győri közgyűlés a telkekre belógó győrszentiváni gyalogos- és kerékpároshíd miatt. Az egyiknek több mint 15,5 millió forintos, a másiknak pedig 1,7 milliós kártérítést fizetnek – számolt be a Telex.

Ez az a Borkai Zsolt polgármestersége idején épült szuperhíd, ami 320 millió forintból valósult meg Győrszentivánnál, és úgy köt össze egy kettévágott utcát, hogy nagyon közel került a családi házakhoz. A két lakos szerint a megépült híd értékcsökkenést és kárt okozott az ingatlanjaikban. Ezért pereltek, de az előzetes bizonyítási eljárásban – ismeretlen okból – az első szakértőt felmentették, a bíróság végül kirendelt egy másikat. Ő állapította meg az összesen 17 millió forintos kártérítést. Ezután a károsultak úgy döntöttek, hogy egyezségi ajánlatot küldenek az önkormányzatnak: ha ezt az összeget 15 napon belül kifizetik nekik, akkor eltekintenek a késedelmi kamattól és a perköltségtől. Így került az ügyük a győri közgyűlés elé. Az ülésen Dézsi Csaba András polgármester elismerte, valóban teljesen felesleges volt ezt a hidat megépíteni, és a mellette lévőt kellett volna rendbe hozni. „Idén ezt meg is tesszük” – közölte.

Az önkormányzat nem először fizetett kártérítést az ügyben. 2019-ben több mint 13 milliós kártérítési igénnyel lépett fel az egyik ott élő panaszos, de ezt az önkormányzat – különböző szakértői vizsgálatokat kérve – vitatta. Idén májusra elkészült egy jelentés, értékbecslés, hogy milyen kár érte az érintett lakost. Ez már több mint 22 millió forintról szólt. Az érintett nő végül 19 milliós peren kívüli egyezséget ajánlott, amit még idén nyár elején elfogadott a győri közgyűlés.

Címkék: híd, Borkai Zsolt, Győr