Újabb tüntetés a pedagógusok mellett: elkísérték a Karinthy tanárait a tankerülethez

Újabb tüntetés a pedagógusok mellett: elkísérték a Karinthy tanárait a tankerülethez

Tüntetés a Karinthy Gimnázium mellett (Képernyőfelvétel: noÁr Mozgalom / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint száz diák és szimpatizáns indult el reggel nyolc előtt a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumtól a tankerületi központhoz, hogy a gimnázium tanárai átvegyék a nekik címzett levelüket a tankerületi központtól – írta meg a hvg.hu pénteken. Később közel ezer fősre duzzadt a résztvevők létszáma.

Mint beszámoltunk róla, huszonnégy, névre szóló levelet kaptak a fővárosi Karinthy Frigyes Gimnázium azon oktatói, akik szerdán polgári engedetlenségi akcióban vettek részt. Az igazgatót csütörtökön hívták be a Külső-Pesti Tankerületi Központba, ahol Rábel Krisztina tankerületi igazgató átadta neki a leveleket azzal, hogy adja át őket a címzetteknek. Ők viszont megtagadták az átvételt, hivatkozva arra, hogy az ő munkáltatójuk nem az igazgatójuk. Jelezték, hogy október 7-én reggel nyolc órakor elmennek a tankerület elé, hogy személyesen vegyék át a levelet. „Aki úgy érzi, csatlakozna hozzánk, jöjjön velünk holnap reggel 8 órakor” – hívtak a pedagógusok az Üllői út 453. elé. És a jelek szerint, sokan el is mentek.

Bár a tankerületet vezető Rábel Krisztina nem jött ki a tüntetőkhöz, a pedagógusoknak be kellett menni átvenni a levelet. A hvg.hu tudósítása szerint Az első tanár, aki kijött, elmondta: figyelmeztetést kaptak a levélben. Berta Beáta szerint ugyanazt a levelet kapták, mint a többi kolléga, egy szó volt a különbség benne: ők a szöveg szerint már nem „veszélyeztették” a gyerekek tanuláshoz fűződő jogát, hanem „korlátozták”. Hozzátette, hogy innentől mindenki maga fogja eldönteni, hogyan tovább.

A Blikk arról is beszámolt: nyolc órára egyre nagyobb lett a tömeg, mikor egyszercsak megállt egy kukásautó a helyszínen. – Veletek vagyunk! – mondta a hulladékrakodó, és integetett az összegyűlt tiltakozóknak, amiért nagy tapsot kapott. Utóbbi már csak azért is figyelemreméltó, mert a fővárosi kukások is vadsztrájkba léptek a napokban magasabb béreket követelve, végül nekik csütörtökön este sikerült megállapodniuk Budapest vezetésével, így újraindult a szemétszállítás.

Az eseményről egyébként rendhagyó módon számolt be az állami hírügynökség, az MTI. Azt írták: „Demonstráció miatt lezárták az Üllői utat a Thököly út és a Gyöngyvirág utca között, több busz terelve közlekedik – közölte a Budapesti Közlekedési Központ péntek délelőtt a BKK Info oldalon. A lezárás miatt a 36-os busz nem érinti a Baross utca, a Kemény Zsigmond utca és a Lakatos út megállót, a 93-as, a 93A, a 236-os és a 236A autóbusz szintén terelve jár, nem érinti a Thököly út megállót – írta a BKK”. Az, hogy kik és miért tüntetnek, nem derült ki a beszámolóból.

Eközben – ahogy arról a Hvg.hu beszámolt – a kőbányai Szent László Gimnázium egyik tanárát, egy érettségiztető osztályfőnököt pénteken várhatóan felkeresnek a Kelet-Pesti Tankerület munkatársai, hogy átadják neki azonnali hatályú felmondását. A diákok, szülők és támogatók élőlánc szervezésébe kezdtek, ezzel vállalnak szolidaritást vele, illetve fejezik ki felháborodásukat. Péntek reggel nyolc óra körül állt össze a lánc a főbejárat előtt, a szülők korábban egyeztették, ki és mikor tudna őrt állni. Összesen mintegy nyolcvanan jelezték, hogy legalább egy órára az iskola elé vonulnak.