Véget ér Budapesten is szemétháború, megállapodott az FKF a dolgozókkal

Véget ér Budapesten is szemétháború, megállapodott az FKF a dolgozókkal

Szemétszállítókra várnak a túlcsordult kukák Budapesten, 2022. október 6-án. (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Budapesti Közművek vezérigazgatója, valamint a munkavállalók képviseletében a HVDSZ 2000 Szakszervezet elnöke csütörtök este aláírták azt a megállapodást, mely rögzíti a munkáltató által vállalt juttatásokat, a munkavállalók képviselői pedig vállalták, hogy október 7-én péntek hajnalban kivonulnak hulladékbegyűjtésre – olvasható a BKM lapunknak eljuttatott közleményében, amelyben a megállapodásról számoltak be. 

Eszerint a hulladékgazdálkodási és a köztisztasági közszolgáltatásban dolgozók, illetve az azokat közvetlenül kiszolgáló területek dolgozói egyszeri bruttó 200 ezer forint összegű rendkívüli rezsitámogatást kapnak fejenként.

Budapesti Közművek minden nem vezető beosztású dolgozója bruttó 120 ezer forint összegű karácsonyi jutalmat kap 2022 decemberében.

A Hulladékgazdálkodási Divízió és a Köztisztasági Divízió dolgozóinak ösztönző bérelemeit a felek közösen felülvizsgálják, átalakítják, és az ösztönző jellegű pótlék felét az alapbérbe beépítik. 

A Budapesti Közművek a hulladék begyűjtés és szállítás ellenőrzési folyamatát az érintett munkavállalók képviselőivel közösen 2022. október 31-ig felülvizsgálja és átalakítja. Cserébe a dolgozók vállalják, hogy október 7-től begyűjtik a szemetet a korábbi kukaürítési rendnek megfelelően, és a lemaradást is a lehető leghamarabb ledolgozzák.

A megállapodásban foglalt juttatásokra a Budapesti Közműveknél 2022 során képződött bérmegtakarítás, továbbá az e célra igénybe veendő folyószámla-hitel fog ideiglenesen fedezetet biztosítani – derül ki a közleményből. Az NHKV-vel vagyis az állami kukaholdinggal fennálló finanszírozási vita lezárásával pedig meg lehet teremteni a juttatások fenntartható biztosításának feltételeit is.

A Budapesti Közművek kiemelte, hogy nagyra értékeli a munkavállalói kollektíva és a kijelölt munkavállalói képviselők konstruktív hozzáállását, továbbá a HVDSZ 2000 szakszervezet koordináló szerepét a tárgyalások során, ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az elhúzódó vita esetén rendkívül súlyos következményekkel járó munkabeszüntetés mielőbb lezáruljon. 

A HVDSZ 2000 megítélése szerint ugyanakkor a megállapodás létrejöttében komoly szerepet játszott a munkáltató Budapesti Közművek részéről tanúsított szociális érzékenység, és a munkavállalók kritikus helyzetének felismerése. A közleményben a Budapesti Közművek emlékeztet arra, hogy az FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban október 4-én kedden reggel munkabeszüntetés kezdődött. Arról is írtak, hogy a munkavállalók elmondták nekik, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a Főváros által adott januári béremelést az infláció és a rezsinövekedés felemésztette. A BKM már akkor közölte, hogy megérti a munkavállalók súlyos gondjait, mindennapi nehézségeit a jelenlegi magyarországi magas inflációs és megélhetési rezsi válságban.

A közlemény végül azzal zárul, hogy kérik a budapestiek türelmét, amíg a három napos szolgáltatás-kimaradás következményeit teljes körűen felszámolják. Arra is felhívták a figyelmet, hogy bizonyos ütemezett feladatok – így a hétvégén esedékes terézvárosi lomtalanítás – későbbi időpontban fognak megvalósulni, de a folyamatos szolgáltatás néhány napon belül várhatóan ismét helyreáll. 

Karácsony Gergely külön Facebook-posztban üdvözölte a megállapodást, és megköszönte mindenkinek, aki a megállapodáson dolgozott. Külön kitért arra is, hogy kézbesítették a kormányzati Kukaholdingnak azt a számlát, amivel megfizetheti az adósságát és visszaadhatja azt a pénzt, amit a budapestiek által befizetett szemétdíjból eltett.

A főpolgármester arról is írt, hogy megkezdték az egyeztetéseket a fővárosi cégek szakszervezeteivel arról, hogyan tudnak segíteni a megélhetési válságban a Budapest-család dolgozóinak. A kormányzati megszorítások – ma ötször annyi adót vonnak el a fővárostól, mint a fideszes városvezetés idején – és a tíz-húszszorosára nőtt energiaköltségeik nagyban korlátozzák a mozgásterüket, de minden megmaradt lehetőségükkel segíteni akarnak. 

Mint megírtuk, Pécsen is sztrájkba kezdtek a szemétszállítók, de holnap, azaz pénteken ott is felveszik a munkát, noha megállapodás ott még nem született.