Újbudán önállóan állna rajthoz ősszel az LMP?

Újbudán önállóan állna rajthoz ősszel az LMP?

LMP-s felvonulás 2019. március 15-én (Fotó: Facebook/LMP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fővárosban zajló ellenzéki egyeztetések közben a nyilvánosság előtt is belengette az önálló indulás lehetőségét az LMP újbudai vezetője. A zöldpárt ügyvezetője szerint ugyanakkor erről nincs döntés, lesznek még tárgyalások.

Az LMP Újbudán önállóan készül az őszi önkormányzati választásokra – ezt Facebook-oldalán jelentette be a zöldpárt területi vezetője. Kreitler-Sas Máté leírta, hogy zajlottak tárgyalások a baloldallal – konkrétan az MSZP-vel, a Párbeszéddel, a Demokratikus Koalícióval és a Momentummal –, de szerinte "ezek a pártok nem a Fideszt akarják leváltani, hanem a saját pozíciójukat akarják csak erősíteni".

A kerületi politikus állítása szerint egyetlen, nyerhetetlen önkormányzati képviselői körzeti helyet ajánlottak fel nekik Újbudán, és még azt is meg akarták szabni, hogy ott ki induljon az LMP-től. Márpedig ez azt jelentené – mint írta –, hogy nem lenne Újbudán zöld képviselő. – Ezért egyetlen lehetőségünk maradt, hogy önállóan küzdünk meg a választók bizalmáért, és reménykedünk benne, hogy a Zöld-Újbuda programunkat a jövőben is képviselni tudjuk a helyi döntéshozásban – írta Kreitler-Sas Máté.

A végén azért hozzáteszi azt is, hogy korrekt feltételek mentén továbbra is nyitottak az együttműködésre, de a zsarolást és a fenyegetést nem fogadják el. Vagyis mintha az önálló indulásról szóló elképzelés még nem lenne teljesen végleges. Az LMP-s politikus megjegyzi azt is, hogy nyitottak a Sétáló Budapest irányába is, ez Puzsér Róbert csapata, amellyel a párt már elvileg nem működik együtt.

A baloldal és a Momentum megállapodott Budapesten a polgármesterjelöltekben | Magyar Hang

Felosztotta egymás között az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd és a Momentum a fővárosi kerületeket, vagyis eldöntötték, hogy hol és kit fognak indítani közösen a polgármesteri posztért. Az LMP és a Jobbik ebből kimaradt, de a zöldpárt csatlakozásáról még nem tettek le, van is még olyan kerület, amelyet felajánlanának nekik.

Ez még nem egy végleges döntés – közölte a Magyar Hang megkeresésére az LMP ügyvezetője. Kanász-Nagy Máté tudomása szerint valóban nem fogadta el a kerületi szervezetük a baloldal ajánlatát, de ez még nem jelenti azt, hogy ne lehetne később megegyezés. Tudomása szerint ugyanis van nyitottság a további egyeztetésekre.

A baloldal pártjai és a Momentum már áprilisban bejelentették, hogy megállapodtak Budapesten, lényegében felosztották egymás között, hogy kik indulnak a polgármesteri és az önkormányzati képviselői posztokért. Később a tárgyalásokba bekapcsolódott az LMP és a Jobbik is, bár az európai parlamenti választáson elszenvedett kudarcuk után igen kétséges, hogy érdemi pozíciókat remélhetnének.