Ujhelyi: A magyar kormány delegáltja is részt vett a vakcinatárgyalásokon

Ujhelyi: A magyar kormány delegáltja is részt vett a vakcinatárgyalásokon

Ujhelyi István

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Az Orbán-kormány delegáltja is részt vehetett az Európai Unió központi vakcinabeszerzéséről szóló egyeztetéseken – jelentette ki szerda délelőtti online sajtótájékoztatójában Ujhelyi István. A szocialista EP-képviselő szerint a magyar kormánynak nem brüsszeleznie kellene, miután hetente ülésezett az ügyben érintett irányító bizottság, értesülései szerint pedig ezen folyamatosan részt vett a magyar kormány embere.

Ujhelyi ezért sajtótájékoztatóján elmondta, kilenc kérdéssel fordult különböző kormányzati szervekhez. Miután korábban azt tapasztalta, az oltási terv kapcsán is packáznak vele, ezért most ezeket a kérdéseket egyszerre küldte el több hivatalnak.

A képviselő azzal kezdte, hogy ma az Európai Bizottság beszámolóját hallgatják meg az EP-ben, „ehhez fűznek csípős kérdéseket a képviselők.” Ujhelyi úgy látja, az Európai Uniónak szüksége van saját egészségügyi és gyógyszergyári kapacitásra, nem lehetünk kiszolgáltatva gazdagabb, illetve technológiailag fejlettebb világrészeknek. Fontos célkitűzés szerinte, hogy uniós szinten megfinanszírozzunk ennek a hátterét, ezt a kérdést is érinteni fogja a vita a következőkben. A vakcinagyárak ugyanis láthatóan nem tudják azt a kapacitást teljesíteni, amire szerződtek, ezért is van erre szükség, tette hozzá. Bármennyire is úgy csinál viszont az Orbán-kormány, mintha ezt ráerőltették volna, ez valójában nem így volt Ujhelyi szerint.

A közérdekűadat-igényléseiben feltette azt a kérdést, pontosan ki is képviselte a kormányt ezeken az egyeztetéseken, és emelt-e bármikor is kifogást az uniós keretszerződés tartalmával kapcsolatban. Ujhelyi kifejtette, a magyar kormánynak pontosan kell tudnia, melyik vakcinából mennyit rendeltünk, azokat milyen ütemezéssel és hova, milyen logisztikával szállítják. Hozzátette, ezek le vannak írva egy szerződésben, de ennek a létét is tagadja szerinte az Orbán-kormány.

Korábban szó esett arról, hogy más uniós kormányok fontolgatják a jogi számonkérést a vakcinagyártókkal szemben a késlekedő szállítmányok, a teljesítés be nem tartása miatt. A korábbi kormányinfókon Gulyás Gergely erre vonatkozólag viszont azt mondta, a magyar kormány pótcselekvésnek tartja a jogi eszközök igénybe vételét, és nekik az a fontos csupán, hogy minél előbb minél több oltóanyag érkezzen. Úgy tűnt tehát, hogy míg a kormány a felelősséget Brüsszelre kívánja hárítani, és lassú vakcinabeszerzésekről beszélt, az ügy jogi útra terelését feleslegesnek vagy hiábavalónak érezte.