Ujhelyi minden 18 évesnek ingyenes InterRail-bérletet ígér, ha Orbánék buknak

Ujhelyi minden 18 évesnek ingyenes InterRail-bérletet ígér, ha Orbánék buknak

Ujhelyi István

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Ha Orbánék buknak, akkor Magyarország lesz az első, amely évente a teljes érintetti körnek, vagyis minden tizennyolc évesnek biztosítani fog egy ingyenes InterRail-bérletet” – erről Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, a kapcsolódó európai uniós program mentora beszélt a Fiatalok Világnapja alkalmából tartott, csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Az MSZP európai parlamenti képviselője emlékeztetett, hogy a „FreeInterRail” alapötlete két német aktivistától származik, akik néhány éve arra tettek javaslatot, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján. A javaslatot elsőként Ujhelyi István karolta fel és támogatta a megvalósulásig, amelynek köszönhetően az elmúlt években már több mint 70 ezren jutottak ingyenes vonatbérlethez, köztük jelentős számban magyarok is.

Ujhelyi elmondta, a koronavírus miatt ugyan fel kellett függeszteni a programot, de októbertől újra lehet pályázni: összesen mintegy hatvanezer bérletet osztanak szét.

A szocialista EP-képviselő közölte, hogy ebben az évben 1100 olyan magyar fiatal nyerhet majd egyhónapos, ingyenes vonatbérletet, aki az idén vagy tavaly töltötte be tizennyolcadik életévét. Az ingyenbérlet egy hónapon keresztül korlátlan utazásra jogosít Európán.

Ujhelyi István hangsúlyozta, hogy Karácsony Gergely és az MSZP már a kezdetektől támogatják az ingyenes InterRail-bérleteket biztosító pályázatot, vagyis a DiscoverEU programot, így a Fiatalok Világnapja alkalmából bejelentette: ha Karácsony Gergely alakít jövőre kormányt, akkor minden tizennyolc évesnek az új kormány egyedülálló módon biztosítani fogja ezeket a bérleteket minden évben.

Ujhelyi hozzátette: ennek mindössze évi 9 milliárd forintnyi költségvetési kiadása lenne, ami kevesebb mint a nemzeti konzultációk kampányára fordított összeg és töredéke a készülő vadászkiállítás költségeinek.