Újra nagyot alkottak a kormánymédia fenegyerekei, most Márki-Zay Pétert zsidózták le

Újra nagyot alkottak a kormánymédia fenegyerekei, most Márki-Zay Pétert zsidózták le

Márki-Zay Péter (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különös beharangozóvideót tett közzé az ősszel induló Pesti Tv, amely az alkotók eddigi pályafutását ismerve ugyan semmi újat nem hoz, vitára azonban talán okot adhat majd – vette észre a Hódpress. A Pesti Srácok honlapján elérhető rövid művek egy részében az új csatorna munkatársai mutatkoznak be, több videó pedig a várható hangulatról, a témákról és a színvonalról árul el részleteket. Utóbbi kategóriába tartozik az inkriminált mű is, amelyben a Pesti Tv elkötelezett dolgozói lezsidózzák Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely ellenzéki polgármesterét.

A bő kétperces filmecske az arisztokrácia világát idézi meg, a hitelesség kedvéért a szereplők kosztümöt is öltöttek, affektálnak, raccsolnak, és igyekeznek választékosan kifejezni magukat. A főhősök Jeszenszky – DJ Jeszy – Zsolt és Ambrózy Áron, bravúros párosuk dialógusa arra a kifinomult poénra épül, hogy utóbbit Zay márkinak hívják, de mivel „héber eredendően”, fordítva használja azt, hogy Márki-Zay.

Ez a viccnek jóindulattal sem igen nevezhető fordulat nem is annyira meglepő, ha az alkotók előéltére gondolunk. Emlékezetes, hogy az Echo Tv Keménymag című műsorában Megadja Gábor, Ambrózy Áron és Vésey Kovács László is következetesen Jákobnak nevezte a jobbikos Jakab Pétert. A csatorna később elnézést kért a politikustól és a nézőktől a „vállalhatatlan kijelentések” miatt, a műsor szereplőit pedig csendben leépítették.

Nem tartott sokáig a szilencium, Megadja Gábor, Ambrózy Áron, és Vésey Kovács László Takács Áronnal kiegészülve a Petőfi Irodalmi Ügynökség év elején indult, Hajónapló című műsorában január 19-én, a a magyarországi németek elhurcolásának emléknapján a németség kiirtásával viccelődtek. – Nem lesznek a jövőben műsoron a Petőfi Irodalmi Ügynökség frissen indult Hajónapló című műsorában a németek kiirtásán viccelődők – reagált az esetre később Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a következő kormányinfón.

Ambrózy Áron július elején kormánypárti politikusokat fenyegetett veréssel. A Pesti Srácok alkalmazottja Brenner Kolomant (őt Bráner Kolompárnak nevezi), és Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét (őt pedig Horogkeresztes Lórándnak hívja) jelölte meg potenciális áldozatként, és amint írta, „amint kiesik a parlamentből … megkeresem és sz*rt is kipüfölöm belőle”.

Jeszenszky Zsolt számos nagy visszhangot kiváltott megjegyzése közül a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása kapcsán kiemelkedik a színészekről tavaly decemberben kifejtett véleménye. A kormánypárti véleményvezér szerint a színészek csak tartják a markukat, aztán meg szidják az országot. – Ezeknek a sz*rházi f*szsz*pó g*nnyládáknak, ha adsz egy forintot, azt mondják, hogy a k*rva anyád, egyrészt miért nem adtál kettőt, másrészt hogy te egy rohadt fasiszta, náci stb. vagy – mondta.

Ugyanő márciusban, a Hír Tv Keménymag című műsorában többek között férgeknek és sz*rdaraboknak nevezte a nem kormánypárti újságírókat, a Médiatanács mégsem érezte szükségét, hogy hatósági eljárást indítson.

A Pesti Tv egyik első nagy dobása az volt, hogy becsengettek az Index kirúgott főszerkesztőjéhez, Dull Szabolcshoz. – Nem értem, miért az én ajtómnál toporognak, mikor nem tőlem lehet a legfőbb titkot, az Index összeomlásának okát kiszedni. Amikor azt kértem, hogy a titoktartást oldják fel, nem arra gondoltam, hogy a híváslistám meg a lakcímem a kormányhoz közeli médiában forogjon – fogalmazott Dull a Hvg360-nak.

A konzervatív értékek közvetítőjeként a Pesti Tv a Pesti Srácok eddig megbízhatóan teljesítő gárdájára építve, valamint a Hír Tv legjobb embereit átcsábítva robbanna be a hazai médiavilágba. A csatornát működtető Progress Média Hungary Kft. egyik tulajdonosa Vaszily Miklós, az Index-botrányban is érintett Indamediát is tulajdonló, korábban az Origónál, az Echo Tv-nél és a Tv2-nél jelenleg is vezető pozícióban lévő médiavállalkozó, illetve a Bizalmi Vagyonkezelő Kft., amelynek pénzét a G7 cikke szerint Mészáros Lőrinc milliárdos nagyvállalkozó biztosítja egy okirat szerint.

– Ilyen szégyentelenül hazudozó médiája utoljára Rákosinak volt – reagált az újabb támadásra Márki-Zay Péter. – Nem tudom, milyen lelkület kell ahhoz, hogy valaki a Pesti Srácok olvasója legyen, de frissen megfinanszírozott tévécsatornájukon tömény trágárság és közönségesség közepette most épp zsidónak neveztek, feltételezhetően rasszista, lejárató szándékkal – tette hozzá.

A polgármester hosszasan sorolta a kormánypárti szereplők által ellene felhozott vádakat, majd azok cáfolatát, utolsóként kitérve a származására. – Egyáltalán nem érzem negatívnak, ha valakinek zsidó, cigány, román felmenői vannak, legtöbb ember nem is tudja pontosan, kik az ősei – írta. – Családunk története meglehetősen jól dokumentált, ismert őseim német, szlovák, ruszin, szerb, és természetesen magyar nemzetiségűek voltak. Büszke vagyok arra, hogy Jeszenszky Géza volt külügyminiszterünk kedves barátom és tudomásom szerint távoli rokon is – ennek köszönhetően fia, aki a Fidesz erkölcsileg egyébként elég vegyes összetételű szellemi holdudvarának a büszkesége, az induló televízió csillaga, aki rólam rendszeresen kedvezőtlenül nyilatkozik, szintén rendelkezhet velem közös felmenőkkel...