Újraindulnak az egynapos sebészetek: aki nincs beoltva, annak negatív PCR- és antigén-teszt is kell

Újraindulnak az egynapos sebészetek: aki nincs beoltva, annak negatív PCR- és antigén-teszt is kell

Műtét közben Illusztráció: Pixabay.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Május 3-tól indulhatnak újra az egynapos beavatkozások Kásler Miklós bejelentése szerint. A védettségi igazolvánnyal rendelkező betegeknek nem lesz szüksége a műtéthez negatív gyorstesztre.

Az új típusú koronavírus-járvány harmadik hulláma során az új fertőzöttek és a fertőzésgyanús esetek, valamint a kórházi ellátást igénylő betegek számának folyamatos csökkenése újra lehetővé teszi az egynapos sebészeti ellátások beindítását – jelentette be közösségi oldalán Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A miniszter szerdán már bejelentette azt is, hogy újraindulnak az onkológiai szűrővizsgálatok.

Az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményt adott ki, és azt írták: az egynapos sebészeti beavatkozások kizárólag az ellátás rugalmas tervezésével és a szükséges járványügyi intézkedések betartásával indíthatók újra május 3-tól.

Közölték: az egynapos sebészeti ellátások csak az egészségügyi szolgáltatóknál előzetesen egyeztetett időpontokban történhetnek, az egészségügyi intézményekbe történő belépéskor pedig testhőmérséklet mérés szükséges.  

A betegek felvételének feltétele, hogy az egészségügyi állapotból adódó egyéb kontraindikáció nem áll fenn és érvényes védettségi igazolvánnyal, annak hiányában pedig a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív SARS-COV-2 PCR-teszt eredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigén gyorsteszttel rendelkeznek. Az a közleményből nem derül ki, hogy a tesztek költségét állja-e az állam vagy azokat a páciensnek kell saját költségén fizetnie.

Az Emmi szerint emellett minden, a COVID-19 fertőzött, vagy fertőzés-gyanús betegellátásban eddig résztvevő egészségügyi intézménynek a COVID-19 fertőzött, vagy fertőzés-gyanús betegek ellátását változatlanul biztosítani kell, jól elkülönítve a COVID-19 járvánnyal nem érintett betegektől, a COVID-os betegek és az egynapos ellátásában részesülő betegek részére a biztonságos betegellátás minden szükséges feltételének megteremtésével – ismertette a járványügyi szabályokat a miniszter.