Ukrán katonai egészségügyiseket képez ki a Magyar Honvédség

Ukrán katonai egészségügyiseket képez ki a Magyar Honvédség

Helikopter roncsa a Kijev melletti Brovariban történt baleset helyszínén 2023. január 18-án (Fotó:
MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szlovák védelmi miniszter, Jaroslav Nad egy, a kelet-szlovákiai Nagymihályban tartott hétfői beszélgetésen azt állította, hogy Magyarországon is képeznek ki ukrán katonákat – írta meg a Paraméter.sk. A szlovák külügyminisztérium által szervezett beszélgetésen részt vett a tárca vezetője, Rastislav Káčer mellett Jaroslav Naďvédelmi miniszter is, akik a több mint egy éve tartó orosz–ukrán háborúról fejtették ki véleményüket. Az eseményen megjelent egy oroszbarát társaság is, amelynek tagjai hangosan ordibáltak a teremben, így akadályozva a két miniszter beszélgetését. „A magyarok is segítenek – az, hogy ön erről nem tud, és terjed a propaganda arról, hogy ők nem segítenek, az egy dolog. De vajon arról van tudomása, hogy a területükön (azaz Magyarországon - a szerk.) folyik az ukrán katonák kiképzése? Talán erről nem is tud” – mondta egy bekiabálónak.

 „Magyarország története legnagyobb humanitárius akciója keretében segíti a bajbajutottakat és a segítségre szorultakat, ennek jegyében segítettünk sebesült ukrán katonák kórházi ellátásában, a Magyar Honvédség pedig szintén humanitárius célból vesz részt ukrán katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében is” – ezt válaszolta a 444.hu megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium. A tárca szerint ettől függetlenül „Magyarország álláspontja nem változott”: nem támogatnak olyan lépést, „ami a háború eszkalációjához vezet – ezért nem küldünk sem fegyvert, sem katonákat Ukrajnába”.